måndagen den 30:e juni 2008

Övervakad

Så irriterande mycket fartkameror de har satt upp i skogarna mellan Sveg och Mora.

Det var bara det.

söndagen den 29:e juni 2008

Medelpunkten

Aaron och jag, världens stoltaste moster
Finaste Aaron och finaste mamma Frida

Aaron leker med moster och morbror...

Frida, Christophe och jag. Samt sovande bebis.

Härligt trött efter en lyckad kväll

Vilken fantastiskt rolig kväll det var i går! Vigselceremonin mot bakgrund av Storsjön och fjällen, den ljusa sommarnatten, dansen på logen och den goda middagen med jämtlandstema! Det kunde inte ha varit bättre. Jag var rörd och glad över att se mamma och K så lyckliga, och jag blir allt mer övertygad om att bröllop är de bästa festerna!

Idag har jag ont i fötterna efter mina höga glittriga klackar, och jag är vimsig av sömnbrist och en alltför sen kväll. Precis som det ska vara!
Jag och C tog en långpromenad till Frösö kyrka, sedan lunch med rostbiff och potatissallad (samtliga tackade nej till vinet idag), och sedan har vi ätit glass i badhusparken. En härlig dag, som verkar avslutas med soppmiddag och em-final. Fast jag har liksom känt det som att em varit slut i ett par veckor, sedan Sverige och Frankrike åkte ut?

lördagen den 28:e juni 2008

Östersund

Hur har jag kunnat missa Östersund i hela mitt liv? Det är en jättecharmig, mysig stad, fylld med caféer, restauranger, gulliga gator och pastellfärgade trähus. Och den här helgen, fylld med släktingar, vänner och bekanta. I eftermiddag ställs det till med bröllop på Frösön, och nu ska jag till Stocketitt och plocka blommor och dekorera bord!

Tvekade inför eventuellt strumpbyxeköp i går, men jag bestämde mig för att gåshud går före nylon. Det är ju ändå sommar!

torsdagen den 26:e juni 2008

Östersund

Nu har jag träffat min systerson. Han är 7 månader och jag har inte träffat honom tidigare, men det var kärlek vid första ögonkastet. Nu är det midnatt, och han har precis lagt sig, ändå hotar de med att han kommer väcka samtliga församlade i gryningen i morgon. Hjälp. Gör bebisar så?

Vi kom till Östersund i eftermiddags, och det blåser isvindar från Oviksfjällen. Folk har fleecetröja och anorak. Jag har linne, kort kjol och gåshud över hela kroppen. Jag börjar bli skeptisk till min lilla lagunfärgade sidenklänning, det kan bli kallt på lördag. Dessutom riskerar den att bli för kort, eftersom min mage har växt så mycket på bara ett par veckor. Måste lägga upp en plan B.

Nu; sängdags. I morgon besök i glashytta, sjöodjursspaning och älgsafari. Eller förresten, stryk det. Långfika och shopping!

Dormez bien!

onsdagen den 25:e juni 2008

Jag dör. Verkligen.

Det här var det pinsammaste jag någonsin varit med om. Jag skulle åka för att tanka bilen, och det var kö bakom mig. Och jag får inte upp tanklocket.
Jag skruvar och skruvar, och killen i automaten bredvid tittar på mig och säger:
- Hur går det?
Och jag menar, det var inte så att jag höll på att byta däck eller laga batteriet. Det hade jag kunnat leva med. Nej, jag skulle skruva loss tanklocket. Men gentlemannen i kombin bredvid visade sig vara ytterst behjälplig, öppnar tankluckan och frågar leende om det är något mer han kan göra för mig. Och jag dog inombords.

Jag önskar att jag kunde säga att det var för att jag inte var van vid bilen, men jag misstänker att tanklock inte skiljer sig så mycket från en modell till en annan. Sanningen är att jag aldrig har tankat. Jag har haft körkort i typ åtta år, men aldrig tankat. Vi har bil, och jag kör ofta. Men det är alltid C som tankar. Dessutom, om jag ändå ska bikta mig så lämnar jag allting som är av teknisk, mekanisk eller elektronisk natur till C. Om det är något problem med bilen/kameran/datorerna, och det inte fungerar att slå eller blåsa lite på dem så har jag bara tänkt att det är C:s business.
Och jag kallar mig feminist och kan allt om könsmaktsordning och genusmönster. Så genant.

Hursomhelst tjejer, ni får det här raggningstipset av mig. Gratis. Ställ er vid en mack och skruva i fem minuter på tanklocket. Slår förmodligen vilken datingsajt som helst.

Nu ska jag försöka glömma den här fadäsen och åka för att hämta mannen i mitt liv på Arlanda. Jag längtar.

Melon

Hanna säger:

- Du ser ut som om du har svalt en melon!

Och det enda jag tänker på är en boa constrictor som svalt ett byte helt.

tisdagen den 24:e juni 2008

Under filten

Nu vräker regnet ner igen. Men jag njuter lite av det. Jag har varit ute och gått en lång skogspromenad, och nu ska jag krypa ihop under filten igen. Med en bok, eller bara med händerna på magen, för att känna de där uppmuntrande, livskraftiga puffarna. Som får mig att le varje gång.
Mitt barn.

Och jag försöker förklara att ledsenheten, tvivlen och sömnlösheten inte har någonting med pyret att göra.

Det börjar kännas verkligare nu, min mage har växt så mycket på bara ett par veckor, och jag tittar häpet på den. När man blir gravid för första gången vet man inte alls vad man ger sig in på, allt är nytt, och inte mycket i det här tillståndet känns normalt. För mig var det förbundet med lite rädsla också, att släppa kontrollen över min kropp. Att kroppen blev någonting naturligt och funktionellt, och inte någonting man bestämmer över eller kontrollerar. Eller kämpar emot.
Först en rädsla att gå upp i vikt, sedan en oro över att inte gå upp i vikt... Men nu, när jag tittar på min fina, runda putmage känner jag mig alldeles förälskad.

Min läkare - snart får jag döpa om henne till husgud - betonade hur viktigt det är att lyssna på sin kropp när man är gravid.
- Men det är kanske någonting som du inte är van att göra?, frågade hon.
Och jag var tvungen att erkänna att jag nog inte är det. Men jag övar. Och så länge pyret puffar uppmuntrande så vet jag att vi gör någonting rätt.

Nysvenska?

Vad farao är en brassestol?

måndagen den 23:e juni 2008

Jaha, det här var ju kul.

Här har jag smörjt in min mage med antibristningskräm och allehanda oljor med påstådda mirakeleffekter. Och min mage är således alldeles fin och slät.
Däremot har jag fått ett par tunna streck på rumpan konstaterade jag häpet i morse. Trots att min rumpa inte växt en millimeter.

Jag förstår ingenting, och är förvirrad och känner mig bedragen av min bakdel som har gått och dragit på sig ett par bristningar. Helt utqn synbar anledning.

Men jag tackar min lyckliga stjärna för att jag aldrig har haft en fallenhet för att iklä mig stringbikini på badstranden.

Sommarmat
Kristallglas och allmogekitsch

Nu står jag mitt bland massor med kartonger som ska gås igenom, sedan tejpas igen och framöver fraktas ner till Frankrike. Jag längtar efter våra vackra kristallglas, vår hightech-brödrost med croissantvärmare, mina hemvävda trasmattor och mina falutavlor. Och min mjölkskummare.

Efter en sväng till stora Staberg i går - dalaromantik eller allmogekitsch, as you like it - fick jag en vision om att inreda mitt franska hem helt i Carl Larsson-stil. Men pinnstolar och randig kökssoffa skär sig eventuellt mot det soffbord i plexiglas vi sett ut på Habitat.
Även om fusion-design verkar vara hett så kanske man ska undvika schizofrena blandningar?

söndagen den 22:e juni 2008

Fika

Jag har fikat med min vän A-S, och det var så härligt att bara sitta och prata i flera timmar. Vi har känt varanda sedan vi var sex, och träffas väldigt sällan nuförtiden. Det är synd, men vi passar på när vi kan.
Över flera koppar te, hallonpaj och delicatoboll avhandlades ämnen som:

Män (våra, inte längre singelsnack om andras eller annat intressant)

Jakten på jobb/den perfekta lägenheten

Gamla konstiga bekanta som inte längre bjuder en på fest/bröllop

Svärfamiljer - hur hantera dem?

Att man känner sig som världens största bluff ibland

Ah, det är någonting speciellt med tjejkompisar. Det har jag faktiskt funderat på en del, fransyskorna verkar inte värdesätta det på samma sätt som vi. Det är ovanligt att se tjejer sitta i timmar på cafeerna i Frankrike och bara prata, och ändå ovanligare att se tjejgäng gå ut tillsammans på kvällarna. Lite trist, men det är väl någon kulturell betingelse. Åh, jag är förmodligen inte heller den enda som tycker att det är svårt att komma fransyskorna inpå livet? Ibland känns det som att de ser en mer som en konkurrent än tjejkompis-material.

lördagen den 21:e juni 2008

TippaDiagnos

Jag tror att jag behöver komma bort en stund. Det enda ord jag hittar som låter rätt är to disconnect. Att koppla bort, koppla ur.
Jag känner så stor oro just nu. Blandat med stor lycka, och förväntan. Men min livssituation just nu är inte vad jag hade tänkt mig att den skulle vara. Jag känner mig egoistisk och osäker.
Min läkare kallar det ambivalens, och vill att jag går till en psykolog. Hon har i och för sig föreslagit en dietist också, men jag tror att jag har större hjälp av en hjärnskrynklare. Det är jobbigt med terapi, men jag hävdar att det är utvecklande, och att alla borde ta chansen att nysta lite i orsaken till sina egna ambivalenser. Madame le docteur menar att under graviditeten är det mycket gammalt som väcks till liv, till och med egna minnen från spädbarnstiden som vi egentligen inte minns, men känner. Och oron över att inte räcka till. Att vilja vara en sådan människa som jag vill att mitt barn ska bli. Och inte säker på att vara det.
Men det går upp och ner, och jag insåg nu att jag behövde byta miljö en stund. För att låta tankarna komma. Och tårarna. Som helar och läker. För att inte mota bort dem.

Jag är inte helt nere under isen, inte alls. Men ambivalent. Så tillsvidare sitter jag i soffan hos mamma eller pappa - just nu med en varm filt och åskan som närmar sig från långt borta. Och accepterar min ambivalens. Den ska vara konstruktiv.

Midsommar. Äkta vara.
I Dalarna firar vi midsommar med knätofsar och fiolspel... På riktigt. Det går definitivt inte i en handvändning att resa en stång, men efter att ha hejat på ordentligt belönade vi oss med champagne och god middag.

Jag varken dansade eller plockade blommor kan jag avslöja. Och tycker att små grodorna är lite pinsamt. Och fuktade bara läpparna med Piper Heidseck.

torsdagen den 19:e juni 2008

Choklad och vin på flera sätt

Så här...

... eller så här. As you like it.

Chokladovin kosttillskott är framtaget utifrån alla de studier som visar positiva hälsoeffekter av rött vin och mörk choklad. Det goda ur choklad och vin, utan alkohol, socker eller fett.

Och däri ligger väl hela problemet med det här kosttillskottet? Vem skulle vilja byta ut glaset med cabernet sauvignon och den mörka chokladbiten i soffan en fredagkväll? "Nej, tack, inte för mig, jag har precis tagit en kapsel". Eller "älskling, tänk om vi skulle mysa med en burk kosttillskott ikväll? Jag köper lite kapslar på väg hem."


Jag är övertygad om att en del av vin och choklads - den äkta varan - hälsosamma effekter ligger i njutningen och ritualerna omkring dem. Och ärligt talat: Den som dricker vin och äter choklad på grund av den enda anledningen att det är nyttigt räcker upp en hand. Nu. Ingen?

Svensk sommar, svenska bär och svenska böcker

Inga jordgubbar är som svenska jordgubbar. Inga.

Jag har varit ute i duggregnet och gått över riktiga sommarängar, och nu ska jag krypa upp i soffan med Teodor Kallifatides. Jag låter mig villigt skämmas bort med god mat och fika, och tanken är att jag ska gödas upp en del eftersom jag enligt mamma är "mager som en skrika med en bula på mitten". Snyggt. Men jag ordinerar mig gärna en portion jordgubbar och grädde om dagen. Minst.

onsdagen den 18:e juni 2008

Avdelning märkliga saker som inträffar när man är gravid

Man börjar tycka att kläder med resår är kanon.

Man ser ut som Pamela Anderson när man sätter på sig en wonderbra. Alltså gör man inte det.

Man slutar att kasta ilskna blickar på skrikande ungar som härjar i kabinen på flyget.

Man går upp mitt i natten för att äta kakor och dricka mjölk. Och man tänker att det är bra och nyttigt.

Falun

Jag undrar om ni inte har överdrivit det här med medelhavsklimatet en smula? Här står jag med min bikini och enligt termometern är det 16 grader.
Jag ändrar planerna; efter långfrukost med leverpastej, smörgåsgurka och den stimulerande morgontidningen Falukuriren (Med rubriker som "Nu har bron i Sundborn målats om" och "Jan-Erik är pappa till sju mopeder" är det lätt att tro att livet är en idyll. Skjutjärnsjournalistiken nådde aldrig lokaltidningarna) blir det promenad runt närmaste sjö.

tisdagen den 17:e juni 2008

Semester

Nu åker jag till Sverige för två veckors semester, det ska bli underbart, det är alltid så mysigt att komma hem till familjen.
Jag ser fram emot jordgubbar och midsommar, bröllop i Östersund, gos med systersonen, långa hundpromenader i skogen och flanerande på gatorna i Falun för att se vad som har förändrats.

måndagen den 16:e juni 2008

Packar

Hur kan min bikini bara ha försvunnit från jordens yta?

Vilka skor ska jag ta med mig när jag begränsat mig till tre par? (Självflagellation/karaktärsdanande övning.)

Komma ihåg: Strumpor att ta på på flyget mot kalla fossingar.

Ladda kamera, i-pod, telefon. Alla dessa jädrans kablar som man måste nysta ner i bagaget.

Varför väger linsvätska+
bodylotion+mousse+kroppsolja+antibristningskräm+fotkräm+hårinpackning så tungt?
När en lightformel? Frystorkat?

Namnlappar på väskorna så att tågpersonalen inte spränger ens resväska i luften på grund av terroristhot. Som om inte terroristerna skulle vara så smarta att de kan klistra en namnlapp -med pseudonym - på bombväska? Förtroendeingivande strategier.

I was poked by pyret

M upplyser mig om att poke numer heter puffa på, på svenska facebook.

Mitt pyre är ett barn av sin tid. Min bebis har fattat allt.

I morgon av alla dagar!

TGV-tågen: Strejk i morgon på många linjer.
RER-tågen i Paris: Strejk i morgon och stora störningar.

Att resa i Frankrike är alltid spännande. Man vet aldrig hur långt man tar sig.

Jag kan inte ens säga hur besviken och arg jag blir om det visar sig att mina tåg inte går. Jag ska ju till Sverige!

söndagen den 15:e juni 2008

Dimanche soir au jardin des plantes

Il ne nous reste plus qu'à prier

Enligt franska sportbibeln L'équipe hjälper bara böner Frankrike.

Söndag

Det finns många magiska ögonblick, och många första gången. I morse var första gången C kände Pyrets puffar. Och jag var förvånad över att de var så kraftiga, från att tidigare bara varit små vågor, eller vingslag.

Annars sov vi till elva idag, efter födelsedagskalaset - salsa, tapas och champagne - i går. Jag var så slut att jag somnade i bilen hem.

Idag ska jag inventera garderoben, för att se vad jag fortfarande kan sätta på mig, och för att se vad jag ska ta med mig till Sverige. På tisdag kommer jag! Jag längtar!

Hur var det med det där medelhavsklimatet, förresten? Gäller det fortfarande?

lördagen den 14:e juni 2008

Kräm

Fransyskor har ett speciellt förhållande till krämer, och ibland tror jag att de kan hitta en kräm som lösning på samtliga problem. Fysiska eller inte.
I går fick jag en stor tub med en anti-bristningskräm av Nathalie, som jag nu ska massera mig med varje kväll. Cirkulärt, det är viktigt. Gärna två gånger om dagen. Min mandelolja känns lite démodé bredvid den här tuben med patentbelagd, framforskad mirakelkräm. Hightechkräm.

Jag håller er uppdaterade med resultat gällande bristningar.

Apropå resultat förresten... I dag i Frankrike är det lite... deppigt. Det bästa för att inte strö salt i såren
: Don't mention the war. Låtsas som om ingenting.

Och för vår del så drar jag på mig tröjan i kväll.

fredagen den 13:e juni 2008

Vad var det för fel på hallon-passion?

Filmen om Marie-Antoinette satte igång en macaron-hysteri i Frankrike, som inte har lagt sig. Nya recept och nya varianter av lyxkakan översvämmar marknaden... Och bagare slår knut på sig själva för att komma på spännande smakkombinationer.

Resultat: En macaron wasabi-grapefrukt.

Jag är inte övertygad. Och ni vet, när man är sugen på något sött så är det inte så att man desperat rotar i kylskåpet efter en grapefrukt och lite pepparrot. Eller är det bara jag?

Argh

Hjälp, vad jag blir trött på folk som tror att de är viktigast och upptagnast i hela världen. Som inte kan svara på enkla mail, och när man skickar påminnelsemail så mailar de tillbaka "Ursäkta, men jag har haft så oerhört mycket att göra/får så många mail/sitter lite trångt till..." Har häcken full, alltså.
Och som sedan inte kan ge raka besked, och när man äntligen får ett svar så är man mest förvirrad.

Suck. Det här sätter sig som en stekpanna i pannloben. Nu ska jag försöka bota min huvudvärk. Stark espresso och en dolipran.

Fredag

Fredagen den trettonde. Vågar man kliva ut genom dörren?

torsdagen den 12:e juni 2008

SATC

Jag är lite förvirrad. Filmen alla pratar om. Överallt. Den har ju jag sett för flera veckor sedan? Jag trodde att det gällde likhet inför filmsläpp för alla SATC-tokiga EU-medborgare.

Men så är det inte. Så ni får putsa på era Manolos ett par veckor till, men om ni är nyfikna så vet jag hur det går.

Vill ni att jag berättar slutet?

Gravidplåster

Jag undrar om inte det här blir en jättestressfaktor för par som vill bli gravida, i stället för att hjälpa dem. Att hela tiden vara på stand by, och vara beredd till action när läsaren visar att nu är det dags. Tänk om man inte kan just då? Eller inte vill?
Jo, älskling, nu blinkar min mätare! Kan du komma hem från jobbet?
Och om man sedan inser att det inte hade någon effekt?


Stress är en nog så viktig faktor och ju mer fixerad man blir vid graviditet, desto mer blockerad blir man. Och då hjälper nog ingen mätare. Min läkare berättade att en klassiker i sammanhanget är par som försökt bli gravida länge, och till slut adopterar. Och sedan upptäcker att de blivit gravida, efter flera år av försök. Men när de slutar tänka på det.

För oss var det lite så.
Vi tänkte att tiden i Taiwan skulle vara ett ypperligt tillfälle att skaffa barn. Men det tänkte inte min kropp. Och det är jättefrustrerande och varje månad känns som ett misslyckande.
Och alla frågor jag fick - oskyldigt men tanklöst: När är det dags för er då? Vill inte ni ha barn?

Och jag svarade alltid sammanbitet att, nej, vi vill njuta av att vara två. Jag är inte säker på att jag vill ha några barn. Alls.
Samtidigt som det högg till i magen varje gång jag såg en barnvagn. Det gjorde ont.

Sedan kom vi tillbaka till Frankrike, med tusen projekt, och miljoner saker att göra. Och det var inte längre läge för att tänka på bebis, och på något sätt lade jag undan tankarna på det mitt i allt virrvarr av bakvänd kulturchock och stora förändringar.
Ett par veckor efter ankomsten till Charles De Gaulle var vi gravida.
Det hände utan att vi märkte någonting. Och sedan vågade jag inte tro på det. Inte efter clearblue-testet. Inte efter blodprovet. Först efter första ultraljudet som visade ett litet pyre i profil kunde jag våga andas. Och hoppas.
Sedan frågar folk om det var planerat.
Jag tror ärligt talat inte att man kan planera något sådant.

onsdagen den 11:e juni 2008

Min nya

Jag hade inte tänkt att köpa någonting nytt, och hade naivt och oskyldigt tänkt att jag skulle kunna ha mina vanliga kläder under graviditeten.
Onödigt att köpa dyra mammakläder, jag har ju bara gått upp 2 kilo. Tänkte jag efter mer än fyra månader med platt mage. Men högmod går som bekant före fall, och
nu skrattar mina kläder i storlek 34 åt mig och min pyremage. Men det funkar fint som förevändning för att låta sig falla för impulsiva blixtförälskelser. Exempelvis en lagungrön sidenklänning med preggo-vänlig empireskärning.
Och snart kanske jag kvalar in som berättigad att handla kläder till future maman? Även om det känns lite onödigt att lägga ut pengar på praktiska saker som resårmudd som man förmodligen inte kommer att hitta på fiffiga sätt att återanvända efter graviditeten.

Den ultimata

Min oslagbara bolognese, Angelos färska tagliatelle - sträva band som doftar ljuvligt redan när man öppnar påsen - och en nypa riven parmesan. I går fuskade jag med sådan där torr parmesan i smulor på påse, men det godaste är riktiga parmesanflak, rivna med osthyvel. Serveras med ett glas iskall San Pellegrino. Eller ett glas rött, men ja, ni vet. Jag gör alltid bolognese för en hungrig fembarnsfamilj, och tänker "att då har vi till flera middagar". Men det räcker sällan längre än en kväll. Så god är den. Om jag får säga det själv.

tisdagen den 10:e juni 2008

Är ni redo då?

Det är jag. Bolognesen puttrar på spisen - hemligheten med italiensk mat är lång kokning - och jag är redo för drabbning. By the way, vi stannar inne ikväll. Den här looken är ingenting jag sportar på stan. Det är exklusivt för er.

Hm... Franska experter pratar om problemet Ibrahimovich, men det bevisar ju att de inte förstått någonting?
Då kör vi då!

EM

Place de la Comédie sätter de upp en gigantisk teveskärm när Frankrike spelar, och där placerar man sig helt sonika på stenplattorna, tillsammans med resten av Montpelliers fotbollsintresserade befolking, och slänger beundrande eller frustrerade blickar på les bleus.
Om Frankrike misströstar efter gårdagen? Oh nej. Frankrike går alltid ut med usla matcher. Y a pas de souci!

Tisdag

Jag har haft en några stressiga dagar, det känns som om jag knappt har haft tid att hämta andan, det har varit tusen saker att göra, och mitt i allt glömmer jag bort att jag inte orkar lika mycket som vanligt, och har ett mycket större behov av att vila, och att äta på regelbundna tider. I går kväll tog det stopp, jag orkade knappt borsta tänderna, jag var så trött. Och i morse tog jag mig knappt ur sängen. Idag blir det minsta möjliga ansträngning, tror jag.

Och ett storkok bolognese till kvällen. Det är något som inte många vet om mig, men
jag gör världens bästa spagetti bolognese. Det tar ungefär 2 timmar, men det är värt varenda minut.

måndagen den 9:e juni 2008

Météo

Vädret slog helt plötsligt om! Efter en mulen morgon med tveksam frukost på balkongen, med söndagens iskalla utflykt till bergen i smärtsamt färskt minne hade jag inte vågat hoppats... Men jag har precis gått en strandpromenad, och sett hur molnen försvunnit och hur temperaturen stiger på termometern.

Ikväll ska vi gå ner på Place de la Comédie, eller L'esplanade, installera oss på ett café, njuta av en ljummen sommarkväll... och titta på fotboll. Jag antar att man inte kommer undan?

If it's green, it's good for you

Jag förstår inte varför fransmän envisas med att kalla pommes frites för en grönsak?

Haute-Loire, 8e juni, 8°C

Om jag vetat att man behövde fleecetröja, regnställ och nödraket en försommardag i Haute-Loire (8°C, inte klokt) så hade jag aldrig åkt. Vad händer med den här sommaren?

lördagen den 7:e juni 2008

Flingor för blå bebis, mindre mejeriprodukter för rosa

Forskare på Boston university menar att gravida som väntar pojkar är hungrigare och äter mycket mer kalorier än de som väntar flickor. Förklaringen ligger i testosteronet, som gör att man behöver mer energi, och som sätter mättnadssignalerna i obalans.
För ett tag sedan visade en annan studie - forskarvärlden är besatt av att könet på
ra bebisar - att mammans matvanor kan bestämma könet på bebisen.

Kvinnor med högt energiintag få
r oftare pojkar (fast jag tycker att siffrorna ser hyfsat marginella ut), och vill man ha en pojke ska man frossa i salt mat, bananer och frukostflingor vid tiden för befruktningen, men då bör man ha större koll än vad jag hade på ägglossning och sådana grejer. Jag lyckades ju i princip missa de första två månaderna med pyret.

En forskare säger att det här är goda nyheter för den som vill ägna sig åt "naturlig familjeplanering". Asian women, grab your coco pops! Kanske även goda nyheter för svärmödrar som vill veta om de ska sticka blått eller rosa?

Jag är mer... skeptisk. I början av graviditeten åt jag massor, jag var till och med uppe på nätterna och åt, men det var nog för att jag behövde mer energi, eftersom jag vägde lite lite, oavsett kön på bebisen. Nu har jag lugnat mig, och känner inte den där omättliga hungern som jag kände i början.

Assiette italienne

Sååå förbjuden frukt för en gourmet i mitt tillstånd. Där får man sitta med sin havregrynsgröt och grova bröd och sukta efter parmaskinka och mozzarella. Nedsköljt med ett glas rosa.

Egentligen har min nya diet inte varit någon uppoffring, visst kan jag bli sugen på ett glas vin, eller just sådana här rätter, men inte så att det känns som att jag försakar någonting. Det jobbigaste är att skala all frukt... Det tar ju en sådan tid!
Många gravida i Frankrike äter inte ens sallad, eller råkost (allt ska tillagas), och en del läkare avråder bestämt från att äta sallad eller råa grönsaker på restaurant. Men i förrgår kunde jag inte låta bli, jag är trots allt en salladsälskare. I synnerhet om den innehåller tonfisk, avokado, kronärtskockshjärtan och ägg. Och olivolja och balsamvinäger à souhait. Proteiner, omega3, vitaminer måste vara bra för bebisen?

Jag måste ha retat gudarna

Falun varmast i Europa? Och jag är övertygad om att lagom tills jag kommer till Falun så kommer det vara ett bedrövligt lågtryck med åska och hällregn. Och 35° i Montpellier. Är det någon som vågar sätta emot?

Det är bara regn hos mig.

fredagen den 6:e juni 2008

Fredag kväll

Det här är härligt; jag har fått en hög svenska magasin skickade av mamma! Och det är så sällan jag läser på svenska, så nu ska jag njuuuuuuta.

Mjuka kläder, kopp te och fruktsallad och högen med glansiga mags! En helg kan inte börja bättre!

Putet

Min mage putar mer och mer. Jag var tvungen att ta ur min navelpiercing idag. Den gjorde ont, och hotade - på hedersord - att ploppa ur. Inget jag ville uppleva.

En annan grej jag måste hantera på ett bra sätt: Oförmågan att kunna sola på mage. En hel sommar med bara solning på rygg? Verkar obalanserat. Tips? Stående? Eller i armhävningsposition?

Lost and found

På C:s och min ettårsdag tillsammans fick jag en ring. Och jag har verkligen varit ledsen eftersom jag trodde att jag tappat bort den! Det är mer än ett år sedan jag senast såg den, och jag har letat överallt. Flera gånger.
Och så nu precis, när jag skulle prova vilka skor jag ska ha till min nya klänning på festen på Storön, så hittar jag den! Den satt runt en av remmarna i de vita sidensandaler som jag hade när jag gifte mig.

Jag är så glad! Jag har gått och grämt mig så mycket och tänkt på den där ringen... Nu ska den putsas upp, sedan ska vi aldrig mer skiljas åt!

Sjätte juni

Om ni firar nationaldag i solen i dag så kan jag avslöja att vi här vid medelhavskusten har lovats ytterligare en vecka regn.

Jag förstår ingenting. Men drar deprimerat på mig en kofta varje gång jag går ut.

torsdagen den 5:e juni 2008

Torsdag. Inte fredag.

Torsdag var det, ja... Jag har varit smått förvirrad hela dagen, varit trött och haft svårt att fokusera.
Nu ska jag hoppa in i duschen, sedan krypa ner bland lakanen med en riktigt lättsam pocketbok.

Inget för intellektuellt eller svårmodigt sådana här dagar.

I morgon har jag lovat att bjuda C på fransk frukost - kaffe, orange pressée, croissanter och baguette med sylt - på en trevlig terrass. Något att se fram emot!

Bonjour

Är det bara jag som är framför datorn halvsju en fredagmorgon?

onsdagen den 4:e juni 2008

Stort

- Kan du fatta att vi ska få en bebis?!
- Jag vet inte? Jag tror inte det.
- Inte jag heller riktigt.

Det är någonting som är så stort, och ogreppbart, och abstrakt med allt det här. Lite overkligt än så länge.
Svärmor undrar om hon kan börja sticka rosa snart - efter att ha gjort äppelgrönt, turkost, melon, ljusaste blått och gult - och jag försöker mest förstå att det faktiskt är sant. Att lilla pyret är en préparation.

Naturkunskap

Okej, så jag tog fel på ett körsbärsträd och ett olivträd. Big deal.

Kan någon annan tänka sig att ta över pyrets växtundervisning?

Glossy

En sann läppglansaficionado sväljer 15 kilo läppglans under en livstid. Enligt en studie gjord av jag vet inte vem. Och inte heller varför. En antigloss-lobby?

Men 15 kilo gloss... Och det handlar inte om nyttigheter som vi äter upp. Yours truly använder så mycket gloss att myggor fastnar i det på somrarna. Jag har tio tuber läppglans i min handväska. Jag ligger förmodligen i riskzonen för att läggas in för en gloss-överdos.
Finns bio-gloss? Eller med vitamintillsatser? Low-fat?

Tänk er ett low-fat, hig-protein gloss med typ ginseng och c-vitamin. Jag ska ta patent på denna utomordentliga affärsidé.

tisdagen den 3:e juni 2008

Lavande

Lavendeln blommar... Och årets första cikada har sjungit, vilket gör att jag på momangen bokat in långlunch i solen i morgon. Måste vara ett gott tecken! En cikada gör inga misstag.

Vivre coté Sud

Det är möbel- och inredningsmässa i Aix, med temat provencalsk art de vivre... Jag blir alltid jätteförälskad i sockersöta möbler och fruktiga färger. Men man skulle nog lessna lite på alla mönster efterhand?
Men lite detaljer med en fläkt av södra Frankrike skulle jag gärna ha, bara det inte går överstyr och man senare vill ha blommiga gardiner och glaserade keramikcikador på väggarna.

Botoxinjektioner

Jag träffade C för en kopp kaffe på Place de la Comédie idag, och häpnade lite över hans nya projekt.
- Jag ska injicera botox.
- Förlåt?
- Jag ska injicera botox i ansiktet, för att paralysera musklerna.
- Okej...

Vadan detta? En ålderskris i samband med förestående föräldraskap? Ett kontrakt som försöksdjur på ett kosmetiklabb? Bör jag oroa mig?

Det hade sin förklaring. Efter att C drabbades av facialparalysi -ansiktsförlamning - förra året så är det en viss procent av musklerna i ansiktet som blockerats. Det går inte att se, men C känner det hela tiden, till exempel när han skrattar eller stänger ögonen. Och en dosering nervgift på strategiska ställen kan hjälpa.
Den franske läkaren fnös när han fick höra om taiwanesiska botemedel med akupunktur och örtmixturer, även om det verkade hjälpa en del. I Frankrike förlitar man sig på botox.

Nya grannar

Nu är det klart, meddelar AFP - fransmännen älskar sina pipole (people) och deras privatliv: Angelina och Brad flyttar in på vingården Domaine de Miraval i departementet Var.
La bastide, ett blygsamt litet slott med blå fönsterluckor ligger inbäddat bland mullbärsträd och vinrankor, och Brangelina ska hyra det under tre
års tid.

P
å tal om det häpnar jag över hyrorna i Montpellier. Vad sägs om en tvåa för 900 euro i månaden? Eller en fyra för 1500? Man suckar och säger att det är bättre att köpa, det blir billigare.
Men när man f
år hosta upp närmare en miljon kronor för en studio med kokvrå - renoveringsobjekt, vilket innebär att takbjälkarna hotar att ge vika, och att lägenheten saknar rinnande vatten - tvekar man också.

V
ågar jag ta upp britterna igen? Rika engelsmän och välbeställda amerikaner kommer till södra Frankrike - Peter Mayle-effekten - betalar överpriser för precis vad som helst, installerar sig i någon by och går på marknaden varje lördagmorgon. Vilket gör att fastighetspriserna har slagit i taket - åtminstone trodde man att det fanns ett tak - och att många fransmän faktiskt tvingats lämna byarna i synnerhet kring rivieran eftersom det blivit för dyrt att bo där. Sedan har les rosbifs mage att bli irriterade när de inte möts av folk som slänger sig runt halsen på dem och vill prata engelska med dem.

måndagen den 2:e juni 2008

Vecka 18...

I svenska veckor räknat, i alla fall. Här har jag gått runt och känt mig mer och mer putmagad, men när jag såg det här kortet, från i går, så tycker jag nog inte att det är så mycket att skryta med. Men jag växer hela tiden. På mitten i alla fall.

Preggoträning

Jag kände mig så oerhört energisk, så jag var tvungen att gå och simma en timme.
Nu känner jag mig ganska mycket mindre energisk, men ska avhjälpa det med kaffe - koffeinfritt - och chokladbit.

Jag behöver hur som helst göra någonting fysiskt. Jag är van att springa ett par mil i veckan, men sedan blev jag orolig över om det kunde finnas risker med det, för bebisen.
Sista gången jag sprang, i början av tredje månaden fick jag dessutom så ont i hela magen, riktig värk i hela bukmuskulaturen, så sedan dess har jag inte vågat. Dessutom blir jag så otroligt andfådd fort, och pulsen går upp i högvarv, så det är bara att försöka lyssna på kroppen. Vilket kan vara ganska svårt ibland, men nu signalerar den i alla fall fikadags!

Träning och graviditet verkar vara ett ämne där väldigt många tycker väldigt mycket, men jag tror att jag ska försöka lägga bort andras råd, och göra vad som känns bra för mig och lilla pyret.

Bonus

Jag har fått myndighetspost:

Madame,

Ni är gravid. Ni kommer att få en födelsebonus, beräknad i 7e månaden av graviditeten.

Courtoisement votre,

XX

En födelsebonus? För väl utfört arbete? För sveda och värk? Well, well. Mottages tacksamt.

Sex and the City

Jag såg filmen Sex and the City i går, och trots att jag aldrig följt serien (jag är fullkomligt oförmögen att passa tevetider), så var jag lite tagen efteråt.
Men det är bara för att jag älskar lyckliga slut. När det slutar lyckligt för samtliga inblandade.

Jag kan till och med köpa att det alltid snöar så där dunigt och vitt i New York.

söndagen den 1:e juni 2008

Shopping sous la pluie


Jag har sett ut en soffa jag vill ha, där jag kan tänka mig att ligga utsträckt med en angorapläd kring axlarna, en roman i knät och en låda praliner på armslängds avstånd. Eller macarons à la fraise, bara för matchningens skull. Och en fåtölj, som jag skulle velat ha i en lite klatchigare färg. Flott.

Bilderna är fr
ån La Redoute.

A Kodak moment

Vid Pont du Gard var det vi och 35 turister i solhatt från Shenzen.

Danger

I södra Frankrike finns ett trafikmässigt orosmoment som ökar ju längre in i Provence man kommer: Engelsmän som envisas med att idka vänstertrafik.

Kommer man runt en kurva och får möte på samma sida vägen kan man alltid - om man inte kört in i en gammal mas förstås, men ofta är det vingårdar, eller lavendelfält som minimerar skadorna. Ironin i det hela är möjligen att det är just vingårdarna och
lavendelfälten som fungerar som britt-magnet - slänga en blick på registreringsskylten.
GB. Utan undantag.

Ska det vara så svårt?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...