lördagen den 24:e juli 2010

Corsica: Beach of Loto

När vi var i Saint Florent så passade vi givetvis på att åka ut till en av Korsikas verkliga pärlor: Plage de Loto (eller Lodu, som vi locals säger). Det har jag i och för sig redan nämnt, men jag briefar er gärna igen...
Le Lodu: En perfekt liten cocktail av allt det vackraste som Korsika har att erbjuda, kristallklart, gnistrande, turkost vatten, vit och len sand, doftande maquis så långt ögat når, och ett och annat frigående kreatur.
Stranden är skyddat område (lyckligtvis), och det går endast att ta sig dit med båt från marinan i Saint Florent (en sanning med modifikation, det går att gå, men man får räkna med 3 timmars marsch genom vad som kallas Europas enda öken, desert des Agriates)
.

Och nu ska vi ta det här en gång för alla: Vad är grejen med korna på de Korsikanska stränderna?
Jo. Mycket av den korsikanska boskapen lever i någon sorts semi-liberté, alltså får man vara försiktig på vägarna, så att man inte kör på någon ko, eller gris, eller vildsvin, eller get eller får, eller... Ja, ni fattar. Det är alltså ganska lyckliga kossor, och dessutom ger det det korsikanska köttet flera egenskaper:
a) Nötköttet är oerhört mört. Och salt. Vilket beror på att kossorna käkar saltvattenberikat gräs (och eventuellt en och annan picknick-korg).
b) Fläsk- och lammkött har en delikat nötsmak, eftersom djuren mest går runt och äter nedfallna kastanjer dagarna i ända.
De är även ett exotiskt inslag på stränderna, även om yours truly håller sig på behörigt avstånd. Numera.

Men det var en parentes. Syftet med det här inlägget var att berätta om Le Lodu. Korsikas pärla.

4 kommentarer:

M sa...

Och varje gång man kommer hit så dör man av längtan till ditt, ert...
Vill också ha turkost, rosé och massa värme.
Fan vet om jag inte ska hälsa på snart ;)
Kram M

Sara sa...

Jag har alltid en flaska rosé pâ kylning för lite oväntade besök!

Nina sa...

Ljuvliga bilder! Längtar tills nästa vecka då vi besöker denna vackra ö :)

Sara sa...

Nina; Men ska du hit? Vad roligt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...