onsdagen den 21:e juli 2010

Korsikaguide: att göra i Saint Florent (San Fiurenzu)

Saint Florent är en liten fiskestad, inbäddad i Saint Florent-golfen på norra Korsika, en halvtimme från Bastia. Det har sagts att Saint Florent är som Saint Trop', men utan Saint Trop', och det finns någonting genuint, oförfalskat, sjabbigt och oemotståndligt med lilla Saint Flo... Men visst, Saint Florent har blivit inne och hippt, yachterna trängs i hamnen, restaurangerna börjar ha bilder i menyerna, det är ganska trångt mellan badlakanen på La Roya, och man kan se kändisar spela boule på torget vid marinan. Men ändå... Oemotståndlig. Här är min topplista över saker att inte missa.

1. Beundra staden från Citadellet och den gamla ringmuren, precis när solen sänkt sig i havet. En bonus är att ta sig ned till den där restaurangen som ni ser upplyst alldeles vid vattnet. Den heter La Marinuccia och enligt senaste franska Elle så är det en av Korsikas toppställen att äta på. Vågskvalpet får man på köpet, och stjärnhimmelns spegling i vattenytan.

2. Ta en av båtarna ut till Ludo eller Saleccia, i kommunens naturreservat. Stränderna är en bit av paradiset, vattnet som blå curacao, sanden som babypuder, naturen runt om ogenomtränglig. Glöm inte vatten, matsäck och en bra solkräm. Här finns inga barer, knappt någon skugga, och allt är jungfruligt vitt, orört. Vackert.

3. Shoppa vackra klänningar vid fashionistornas favoritgata i Furnellukvarteret. Kullerstenar, ett gammalt palats och marinan ett stenkast därifrån omringar platsen där man kan hitta flera korsikanska kreatörer, men också franskt och italienskt mode. Bellissimo!

4. Idka poolhäng. Görs lämpligast efter klockan 18, när solen inte är så het, och bougainvillean doftar extra mycket, och när man väntar på nästa punkt...
5. ... det vill säga aperitifen. The locals dricker lokala roséviner, så det gör vi också. Vinerna från patrimoniodistriktet räknas till Korsikas bästa, och det finns många att välja på. Rosévin gör sig ju också alldeles ypperligt i kvällssol. Färgerna blir så trolska och vibrerande att man misstänker att kvällssolen skapades endast med det syftet att framhäva rosevinets skönhet.

6. Äta sen middag på på restaurangen på Place Doria, under klocktornet, vid fontänen. Beställa in flera rätter, smygkika på övriga gäster vid de fullsatta borden och lyssna på de outtröttliga cikadorna som sjunger, sjunger, sjunger. Njuta av att temperaturen sjunker till under 30° på kvällen, och njuta av...

7. ... sin mat. Till exempel lammkotletter med korsikanska örter, potatis à la vapeur och ratatouille som glittrar av korsikansk olivolja. Till exempel. Euh... Ber om ursäkt för bilden. Det blev inte mycket kvar. Korsikanska efterrätter brukar nästan alltid bestå av kastanjemjöl i någon sorts pudding med kolasås, så ett tips är att koncentrera er på huvudrätterna.

8. Bada. Vada i långgrunt vatten. Simma, andas, njuta av vattnet. Saltvatten är bra för oss, det är bevisat. Det är dessutom jäkligt härligt. Särskilt när vattnet är nästan 30°.

9. Efter middagen kan man strosa ned till hamnen, titta på båtarna som glider in. Drömma om en båt, titta på ljusen på vattnet. Tänka att det är något visst med den här platsen. Den här stunden. Den här staden.

6 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Det verkar onekligen som en härlig plats.

Du skriver som en resereporter. Du kanske skulle sälja ett Saint Florent-knäck till någon resetidning?

Sandra sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sandra sa...

Klappat och klart. Nästa gång det blir Korsika, blir det Saint Florent.Basta.

Designtjejen/Emmelie sa...

Vad fint! :-)

mia sa...

Åh vilken härlig guide. Jag sparar direkt.

Sara sa...

Johanna: Hm. Bra idé!


Sandra: Basta.

Emmelie; Tack!

Mia; Gör det, man vet aldrig när man kan ha vägarna förbi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...