torsdagen den 13:e december 2012

Vinterbarn.

Grät en skvätt till SVT:s Luciamorgon. Lucia. Den svenska vintern, snö och en stjärnhimmel så djup att du drunknar i den om du böjer nacken bakåt och tittar uppåt. Skare under fötterna, rimfrost och en natt som är så lång att den är oändlig. Jag stod en gång på den tjocka isen på havet. Havet som frös. Norrskenet som spelade på himlen, ett magiskt Norrbotten. Om inte det var skönhet så är inget det. 
Men jag bär den svenska vintern med mig i hjärtat. Ljuden av snö som faller från granars tunga grenar. Trettio mil genom snöklädd barrskog för julfirande i Härjedalen. Stjärnorna som faller i natten och att aldrig få se mina barn som pepparkaksgubbar och tomtenissar. Men jag bär vintern med mig.

9 kommentarer:

Krokofanten sa...

Det ska jag titta på ikväll... Jag blev också riktigt rörd och en och annan tår föll ner på bakbordet igår när jag lyssnade på julsånger och bakade pepparkakor.
Lucia har jag inte upplevt i Sverige på ja, det måste väl bli 18 år då...

Anonym sa...

Jag instämmer helt med dig Sara....Varma hls Camilla på Kreta

Emanuella sa...

Att inte fa se mina barn ga luciatag, sorgligt, dom kommer ju aldrig forsta hur fint det ar. Kopte elektrisk luciakrona och ljus for nagra ar sedan, med hopp om att skapa ett eget litet luciatag har hemma, sjunga for papi o mamie, men det har aldrig blivit av. Men dom kan i alla fall sjunga "en sockerbagare" och "vi komma fran pepparkakeland" Alltid nagot...och dom alskar lussebullar o pepparkakor.

Anna-Lena sa...

Ni får flytta någonstans där det finns en svensk skola i närheten (typ hit) så kan era barn få gå i Luciatåg ;)

Lisa sa...

A och jag gjorde ett eget Luciatag imorse och overaskade Pappa. Hon var sa fin.. Aven om hon bara helst ville ata upp alla pepparkakor. Gor det som en egen tradition du med! De kan ju vara vad de vill, Lucior, tarnor, tomtar, stjarngossar eller pepparkaksgubbar. Och varfor inte bjuda hem nagra vanner pa svenska julfika (du som ar sa bra pa att baka!) och lat barnen lussa for dom. Vera borde ju alska glitter och vit klanning?

Inte samma som i Sverige, men helt klart vart att testa.

Bisous

Sanna sa...

Men vad sjutton! Jag skickar ner Luciakläder åt tjejerna! Inga problem!

Sara sa...

Oh, fler än jag som blir grâtmilda pâ lucia!
Och skandal att jag inte har lusselinne till Véra! Och ANna-Lena, det vore ju fantastiskt att ha svensk skola!

Hella i england sa...

Jag grät också en skvätt till SVT:s Lucia imorse och lite senare under dagen kom krokodiltårarna när jag fick se brorsans barn på dagis luciatåg i vintervita Umeå.. Åååhhhh...

Johanna i Berlin sa...

Jag älskar Lucia mer än någon annan högtid! Så vackert. Här i Berlin har vi det ju lite enklare med Svenska skolan och lite andra ställen som bjuder på luciatåg. Och massor av andra svenska barn. I dag ordnade vi lussetåg hemma hos oss, det var helt fantastiskt och även om sonen vägrade tomtedräkten så tror jag nog ändå att han förstod det magiska i mörkret, ljuset och sången. Åh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...