lördagen den 20:e september 2008

Napoléons Ajaccio

Det går inte att besöka Ajaccio och undvika att gå i ajacciosonen Napoleone di Buonapartes fotspår, eller i hans mor Laetitias, vars namn pryder skolor, gator och byggnader över hela Korsika. Napoléon var en legend redan under sin livstid, och även om bilden av honom är en blandning av tyrannisk envåldshärskare och strålande kejsare så har han påverkat europas historia. Sedan sin kröning som kejsare härskade han över en stor del av Europa, ända tills det berömda nederlaget vid Waterloo 1815.
I Ajaccio kan man besöka hans barndomshem, titta på monumentet vid Place Austerlitz
, beundra guldglansen i le salon Napoléonien i stadshuset och givetvis Musée Fesch samlingar av föremål och målningar.

3 kommentarer:

Thérèse sa...

Eftersom jag är lite nyfiken på Korsika och absolut ska dit någon gång så tänkte jag fråga om skillnaden mellan Ajaccio och Bastia. Förutom Napoleon då.

Visst var Napolron en envåldshärskare men när han ockuperade en stor del av Europa så fick alla samma lagar Code Napoleon eller Code Civil som spred idéer om jämlikhet och viss demokrati från franska revolutionen till övriga Europa och brukar anses vara grunden för dagens västeuropeiska lagar. T.ex var begrepp som att alla är lika inför lagen relativt okänt innan. Jag är inget större fan av Napoleon men har hört att han är relativt populär i Frankrike och en hel del (kanske äldre) fransmän åker och besöker hans tomma grav (han ligger ju i Invaliddomen i Paris nu) och sista bostad på ön Sankt Helena i sydatlanten. Inte precis en plats det är lätt eller billigt att ta sig till. Inga flyg går dit och båten mer sällan än en gång i månaden , från England via Teneriffa till St Helena vidare till Kapstaden och sen tillbaka samma väg. Herman Lindqvist har skrivit en bok om Napoleon och skulle då resa till St Helena , när dom kom till ön var vädret så dåligt att dom cirkulerade runt den flera gånger utan att lyckas gå iland innan dom fortsatte mot Teneriffa. Finns ingen hamn utan stor båtar får ankra vid revet utanför och så blir man hämtad med småbåtar som då inte kunde ta sig ut p.g.a vädret. Med på resan fanns också franska Napoleon-fans som lagt en stor del av sina besparingar på att se platsen Napoleon tillbringade sina sista år. I land hade franska konsulen dukat upp med champagne för att möta gruppen av Napoleon-fans som sen inte kom iland. Napoleon själv hade säkert önskat en sån resa som hans fans fick

Oj vilket långt och svamligt inlägg. Som sagt berätta gärna lite kort om skillnaden mellan dom två största städerna på Korsika och vilken du gillar bäst.

Ingela sa...

Du har fått utmärkelsen: I love your blog av mig!

http://ingelasdagbok.blogspot.com/2008/09/i-love-your-blog.html

Sara sa...

Thérèse; Ajaccio och Bastia är ungefär lika stora, men det är stor skillnad mellan städerna. Ajaccio är lite "finare" och påminner mer om städerna på rivieran, och Bastia känns som en lillasyster till Marseille, lite ruffigare, men otroligt charmigt, med stadsmurarna, den gamla hamnen och fästningarna. Jag skulle ha svårt att välja en av dem... Bastia ligger också nära Cap Corse som har otroligt mycket fin natur!
Napoleon, å sin sida, är nog inte bara en populär figur i Frankrike, även om man ofta kopplar i hop honom med just ett modernare samhälle och slutet på monarkin. Men anti-sarkozister har jämfört sarkozy med Napoleon (en liten man med storhetsvansinne) och kallar honom ofta för Sarkoléon...

Ingela; OJ! Jag är smickrad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...