måndagen den 29:e september 2008

Petit déjeuner, frukost eller breakfast?

Jag skulle vilja ha en parfym som doftar bageri. Det finns ingenting som luktar så gott som när man går förbi bageriet på morgnarna och känner doften av varma, frasigt gyllenbruna croissanter, färska baguetter, pains au chocolat... Att doppa hämningslöst i kaffeskålen.

För mig är fransk frukost - som väl är det närmaste man kommer continental breakfast - semester, eftersom det var någonting vi åt enbart på familjesemestrar i Frankrike. Jag och mina syskon lärde oss säga Une baguette et cinq croissants s'il vous plaît, och travade iväg till bageriet, sedan bredde vi på smör och smetade på tjocka lager sylt på våra baguettehalvor, i solskenet på
terrassen utanför huset vi hyrde, i Narbonne, eller i Saint Malo.

Men här kan jag sakna naturell yoghurt i literförpackning, fullkornsbröd, leverpastej och smörgåsgurka, messmör och knäckebröd. Som jag njuter av när jag är i Sverige.

English breakfast anammade jag aldrig, trots ett par år i London. De grillade tomaterna var det enda jag gillade, men stekt bacon - eller vita bönor - till kaffet... Nä, va?

I Taiwan var den klassiska frukosten tjocka skivor sött bröd med sylt, eller söta bullar fyllda med olika saker. Tilllsammans med en gigantisk mugg iste eller iskaffe, med så mycket socker att det knastrade mellan tänderna.

Men de märkligaste frukostar jag fått var i Japan. På hotellet i Tokyo fick vi vitkålssallad med röda bönor och sojadressing, hårdkokta ägg och svart kaffe (Alla som någonsin vaknat och känt sig lite sugna på lite vitkål till frukost ger sig till känna nu), men det var bara uppvärmningen inför frukosten vi ställdes inför i Osaka: Panerade fiskfiléer, ris, torkat kött... och nattobönor. Nattobönor är fermenterade sojabönor som blivit klibbiga och liksom trådiga. De vispas med hjälp av ätpinnarna ihop med ett rått ägg innan man avnjuter dem. Det hälsosammaste man kan äta tydligen, men är det gott?

Är ni mer espresso- och croissant eller havregrynsgröt till frukost? Eller jästa bönor?

11 kommentarer:

Thérèse sa...

Ha ha jag kan ge mig tillkänna som en som INTE varit sugen på vitkål till frukost. Överhuvudtaget har jag svårt att äta på morgonen. Blir bara en kaffe och en liten macka eller lite yoghurt. När jag bodde hos en familj i Indien fick jag stekt ris med starka kryddor och te till frukost. Tyckte det var otroligt knepigt att äta men artigheten krävde att jag åt upp. I Hong Kong blev jag serverad nudlar till frukost. Inte heller någon hit men definitivt bättre än ris.

Thérèse sa...

Färsk baguette eller croissant till frukostkaffet är inte dumt. I Spanien blev det en vana att gå ner till bageriet i samma hus och handla sån frukost , dessutom åt jag då och då¨frukost på kaféer där , baguette och café cortado eller café con leche. Numera hänger jag vid kaffebryggaren hemma och att kila ner till ICA för att köpa färskt bröd på morgonen blir liksom inte av trots att min ICA har eget bageri och helt okey bröd.

erica sa...

Åt frukost i turkiet för ett tag sen och det var en väldigt trevlig upplevelse, ljust bröd med feta ost eller vanlig ost, gurka , tomater, oliver, kaffe och melon till efterrätt! underbart!

Nadia sa...

Havregrynsgröt! Alla gånger!!
Det är gott, mättande och som pricken över i - nyttigt.
Kontinentala frukostar har jag lite svårt för. När jag bodde på studenthem i Spanien fick vi lite baguettebröd, marmelad och pulverkaffe till frukost. Jag höll på att svälta ihjäl.
Nej, en rejäl frukost skall det vara även om det förstås kan vara väldigt gott men en croissant här och där.
Hur många olika typer av croissanter finns det egentligen? Själv har jag lite svårt för dem med choklad i och tycker smaken kan variera väldigt beroende på var man köper dem.

Sara sa...

Jag tror att jag är och förblir en havregrynstjej. Trots många år utomlands och många förändringar i mina matvanor så har frukostrutinen inte rubbats särskilt mycket men jag kan tänka mig hembakta scones en sen lördagsmorgon ;-)

Sara sa...

Thérèse; Nä, varför köper man aldrig bröd på morgonen i Sverige? Trots att det går?

Erica; Oj, det lätt gott! Särskilt melon... och fetaost!

Nadia; Jag vet, ibland kan jag längta efter lite...fibrer. Havregrynsgröt är en höjdare, inte bara till frukost!

Sara; Scones har jag inte ätit på flera år! Men nu blev jag sugen!

Pumita sa...

Inga jästa bönor, fy! Men andra bönor går bra - som i Mexiko eller Centralamerika - med tortillas och omelett a la mexicana (dvs chili, tomat och lök). Jag äter hellre gröt än croissant men det viktigaste för mig är variation. Kaffet är ett måste och där är jag rätt kräsen. Det enda jag inte klarar av på morgonen är bara vitt bröd med smör och marmelad eller kaffebröd. Vill inte ha nåt sött. Frukt ja, men inte sylt eller sånt.

Sara sa...

Pumita; Du har nog inte många franska gener i kroppen! ;)

christel sa...

Jag håller med Pumita, inget sött på morgonen med undantag för frukt! Helst gröt, fil eller te och mackor - typiskt svenskt alltså!

På båten vart jag jobbade fanns ingen fileller yougurt så jag tycker det är jättegott när jag kommer hem. Och jag kunde aldrig vänja mig med omelett/bacon/pannkakor till frukost även om det var trevligt ibland - for a change. Soppa eller cup noodles fungerar helt ok också för frukost substitut.

Chokladcroissants smakade jag för första gången i Barcelona för några år sedan - jättegott! Sen har jag några gånger köpt det runt om i världen men alltid blivit besviken, de var aldrig lika goda som de nybakade i Spanien!

Josefine sa...

Jag gillar också en rejäl frukost. Müsli, gröt, grovt bröd med keso. Gärna ett glas juice till. Något som man håller sig på och inte får blodsockerfall på efter ett par timmar.

Sara sa...

Christel; Nej, mat känns inte som någon hit på morgonen!

Josefine; Jag med... Synd att det är så svårt att hitta keso här!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...