lördagen den 19:e november 2011

Statusuppdatering.

Rosorna doftar fortfarande.
Trotsiga 3-åringen har feberyrat hela natten. Sängkantssittning mellan amningarna.Viktigt.
Skönhetssömnskontot sedan länge överskridit. Oviktigt. 
Lördagsplaner ändrade eftersom sjukt sockergryn. 
Lilla smulan har med tillägg (breaks my heart) gått upp 80 gram på 48 timmar. Bitchen som vägde henne tyckte att jag skulle sluta amma, "Det är bättre för er bägge". Funderar på att våg-vägra.


Annan grej: Har ny, fin kamera. Som skrämmer mig lite eftersom den inte är automatisk. Men ska lära mig hur den funkar, sedan blir bloggen full av snygg-bilder. Eh... Storhetsvansinnet är intakt. 
Och rosorna vackrare än någonsin där de står i vårt kök i lördagsmorgonsröran bland hostmedicin, pussel och morgonens andra kanna kaffe.


12 kommentarer:

Eva sa...

Mitt första barn gick upp för lite i vikt etc och jag vägrade tillägg. Det blev nog bra till slut men inför barn nr 2 tänkte jag att om det inte funkar från början tar jag tillägg. För man orkar inte med det strulet också när man har två barn. Och tillägg på kvällen ska ju göra att de sover mycket längre på natten och enbart det argumentet räcker långt när man är sliten....

Mia sa...

Hej Sara, jag tänker så här - det kanske är bra med både och. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Vad jag läst av en tidigare kommentar så verkar fransoserna vara pigga på tillägg så jag skulle nog göra som du funderar - vågavägra. Gör det som känns bra för dig.

Lycka till och tack för att du orkar hålla bloggen uppdaterad. Läser varje dag via google reader.

Ta hand om dig/Mia

Anonym sa...

Det funkade inte alls med amningen med nr 5 och han rasade i vikt (och var så liten när han föddes att det inte fanns mycket att ta av) och höll på att torka ut bara på den vecka alla bvc-människor envisades med amningen så han blev nog glad när gamla mamman gav flaska och sket helt i amningen. Jag är för amning när det funkar och de första tre ammade jag en evighet och dygnet runt och det gick bra o var mysigt, men de sista två gick bara inte och då måste man nog se till bebisarnas bästa istf egna önskemål och förväntningar men det är svårt när bvc insisterar på amning som om det inte finns alternativ.
Kram och hoppas det löser sig, Maria i Norrbotten

Ida inte längre i BXL sa...

Var inte ledsen för att du ger henne tillägg, bröstmjölk är bra men det är ju inte något magiskt undermedel heller.

Vad gäller pressen att inte amma alls - stå emot (om du inte vill sluta förstås men det verkar ju inte så). Fransmännen är väldigt inkörda på att ge ersättning (precis som att pressen att amma är ganska hög i Sverige). Min mans familj är fortfarande helt förundrad över man ammar så mycket i Sverige.

Christine&Paris sa...

Äh, fransmännen ammar ju inte ens. Vad vet de? Ibland ger franska läkare konstiga råd. T ex att de bara skriver ut antibiotika hur som helst fastän bakterierna sen riskerar att bli resistenta. Min kille, som har ont i ryggen pga att han aldrig rör sig och bara sitter framför datorn hela dagarna, fick rådet att INTE motionera. Quoi?

Annika sa...

Strunta i bitchen. Ren idioti. Amma så mycket du kan och vill, och fyll på med tillägg. Och låt henne sitta och snutta så att mjölkproduktionen ökas på. Samt - vila och drick mycket. Så klart.
Och klappa dig själv på axeln, bara för att du är så otroligt bra!

Emelie sa...

Nej, sluta inte amma om du inte vill! Jag delammar, först mat från brösten cirka 40 minuter och sedan tillmatning som efterrätt. Fungerar toppen och lillskruttan är supernöjd. Rekommenderas varmt!

Emelie sa...

Förresten finns det jättebra flaskor med mycket motstånd som ska efterlikna ett bröst och som ger mycket motstånd vilket är superbra om man inte vill att de ska rata bröstet. I Sverige heter de Medela men det finns säkert andra märken!

Sara sa...

Eva, ja, tillägg på kvällen som gör att man kan få några timmars sammanhängande sömn är guld värt!

Mia: Det är ju kulturellt det här med amningen, och dessutom kanske inte alla bebisar följer normalkurvan exakt? Uppdaterar gör jag, men jag är dålig på att svara på kommentarer! ;)

Maria: Som sagt, man får göra vad som funkar bäst!

Ida och CHristine: Haha, ja det är skillnad!

Annika: Jag tror att det är vilan det hänger på! Ska bli bättre på det!

Emelie, det är ungefär så vi gör nu, annars ammade jag 24 timmar om dygnet... ;)

msn00b sa...

Det viktigaste är väl att hon följer sin egen kurva, inte en medelkurva för alla bebisar, non?

Har du funderat på att ringa hem och prata med en barnmorska på bb här för att få råd anpassade efter svensk amningskultur? Till BB på lunds universitetssjukhus kan man t ex ringa och få råd och amningshjälpen finns ju också så får du en second opinion iaf.

Anonym sa...

Normalkurvan är bara ett genomsnitt och inte Guds ord... Lukas ligger fortfarande UNDER normalkurvan men han följer sin egna lilla kurva där under = helt normalt.

Jag tycker att Romy är jätterund ju! Lukas var mycket smalare!

Ge lite ersättning till kvällsmålet och VågaVägra övrig tid ;) Men visst, om lilla tjejen blir kinkig eller stannar av i tillväxt så är det ju bara att inse att amningen inte fungerar o du...
...Flaskbarn blir lika starka o friska de med!

Bra tips att ringa en svensk BVC sköterska och rådfråga!

Kram Angelica

Kajsa sa...

Sara, du är en fantastisk kämpe! Det är tillräckligt tufft att ta hand om en bebis och få till strulande amning. När det dessutom finns ett äldre syskon med i bilden blir det ännu rörigare.

En fråga: har du en elektrisk pump? När min äldsta föddes fick jag flera rejäla infektioner. Jag hyrde då en pump för att få ut mjölken. Till barn nummer två stod en nyinköpt pump redo när vi kom hem från bb. Mina problem handlade oftast inte om själva produktionen utan om att få ut mjölk ur stockade bröst. Men jag märkte att pumpen var jättebra för att stimulera produktionen mellan amningarna.

Det är så himla lätt att man stressar upp sig när det inte funkar. Och så blir man stressad för att man är stressad, osv.
Sömnbrist är ju sedan en förfärlig plåga. Ständig bakfylla, liksom.

Min yngsta ammade varje/varannan timme dygnet runt i ett halvår. Sedan kraschade jag, och min man tog över nätterna. Han gav henne ett mål ersättning en gång på natten, och övriga mattillfällen kom han in med dottern till mig i gästrummet (där jag sov helt ensam. lycka)och bar tillbaka henne när hon hade ätit färdigt. Bara ett tips att prova någon/några nätter om det blir ohållbart.
Hoppas att du hittar ett sätt som fungerar för både dig och lillskruttan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...