fredagen den 5:e juni 2009

I nöd och lust

En av mina vänner från tiden i Uppsala, E, ska gifta sig. E är vacker som en dag, klok som en pudel, och dessutom väldigt rolig - vi drack en del vin ihop, vill jag minnas, flirtade en del och var väldigt noga med att skriva VG på tentorna.
S
å blev hon kär som en klockarkatt och har nu, flera flera år senare blivit föremål för ett rent filmiskt flygplatsfrieri. Jag blev lite tårögd när jag hörde det, och väldigt, väldigt glad.

Även om man krasst (men jag är verkligen ingen cyniker) kan tänka: Vad ändrar det i deras förhållande? Det har ju varit ihop hur länge som helst, har lägenhet ihop och dubbelsäng och säkert platteve.

Men ändå.

Ibland verkar det som att det är lättare att köpa hus, bil eller skaffa barn med någon än att gifta sig med den här människan. Som att giftermål är det största steget man kan ta, det mest definitiva, det mest skrämmande, det som man måste vara så oerhört säker på för att göra.

Personligen tycker jag att folk gifter sig alldeles för lite. Jag älskar att gå på bröllop, och jag har världens vackraste klänning från plein sud att ha om nu någon skulle få för sig att bjuda mig på bröllop. Eller döpa sina barn, om de nu har några.

Jag funderade - trots total avsaknad av religiös övertygelse - på att döpa Véra så att vi skulle kunna ha fest, klä upp oss och bjuda hit alla vi känner. Men C misstänker att jag kan få svårt att övertyga en katolsk präst om att min drivkraft till ett eventuellt dop är en bra raison. Hjälp, jag har glömt det svenska ordet. Det står helt still.

7 kommentarer:

M sa...

Anledning :)

Anonym sa...

Alla anledningar till fest är bra anledningar :) Maria i nb.

Sara sa...

M; Tack. Det stod helt still. ;)

Maria; Eller hur?

Helena sa...

Jag är uppvuxen med att man klär upp sig till fest och tycker att det är så mysigt när det ges tillfälle. Tyvärr har ju jeansen tagit över vår generation (och jag är en sann anhängare) så mina finkläder blir färre och dammigare för var dag!

Och jag håller med dig om det där med att gifta sig. Huslån, barn och bil är inga problem. Men giftemål, hu! Där går gränsen. Why?

Lisa sa...

fest och att klä upp sig är ju jättekul! Mer fest at folket :)

Anna sa...

Man kan ju faktiskt ha namngivningsceremoni istället för dop, om det inte är just det kyrkliga det hänger på :)

Sara sa...

Helena; Jag vet inte, men det känns som att gifta sig är det man gör naär "allt annat" redan är klart!

Lisa; Absolut!

Anna; Det Är ingen dum idé...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...