onsdagen den 10:e juni 2009

Ratatouille. För nybörjare.

Ja, vad gör man i södra Frankrike på somrarna förutom att spela boule, dricka rosévin och plaska i Medelhavet?
Man äter ratatouille. Förstås. Världens bästa grönsaksrätt, som passar till allt. Och eftersom Helena fr
ågade, här är instruktionerna till ratatouille för nybörjare:

Man behöver (högst spproximativt) 2 auberginer, 2 squash, 4 tomater, ett par paprikor och några gula lökar. Man skär (efter noga sköljning förstås, men det behöver jag inte påminna er om) grönsakerna på ett sådant sätt att man sedan befinner sig i sällskap av trevliga högar med tomat, aubergine och squash i kuber, paprikan i remsor och löken i klyftor.

So far so good. Då går vi in på de delikatare momenten:

Hacka vitlöken. Eller så många klyftor ni behagar. Jag kör en hel. Ni kan även krossa, skiva eller pressa vitlöken. Inga sätt är dåliga när det gäller vitlök.

Häll ordentligt med olivolja i en stekpanna eller annat lämpligt kokkärl och låt alla grönsakerna stå där på spisen och puttra länge, länge, länge på ganska låg värme. Salta. Peppra. Strö över timjan, oregano eller herbes de provence. Nynna något av Piaf och släng dit en näve svarta oliver om ni känner för det.

Ratatouillen kan gärna stå där och puttra medan ni läser en roman, går en powerwalk, dricker ett par glas vin eller broderar en kudde. Då blir grönsakerna alldeles underbart mjuka och ratatouillen helt fantastisk till en biff, eller fisk, eller bara ett par stekta ägg, eller bara som den är. Bröd är obligatoriskt för att på franskt vis suga upp den lite oljiga såsen som blir kvar på tallriken. Och då pratar vi baguette, och varken tyskt vollenkorn eller Wasa Husman.

Så kan man göra ratatouille. Eller så gör man det enkelt för sig och köper färdigskurna ratatouillegrönsaker i frysdisken med tillhörande kryddpåse. Men det skulle jag ju aldrig få för mig att göra. Host host.

6 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Åh, jag borde göra ratatouille! Det var evigheter sedan jag åt det.

När jag var au pair i Annecy fick jag via telefon order av min värdmamma hur jag skulle göra. Exakt. Det var tydligen viktigt. Och i flera timmar skulle jag hålla på. Hon skulle äta det när hon kom hem. Gud, vad jag kämpade för hennes skull.

Jag gick och la mig innan hon kom hem. På morgonen upptäckte jag att ratatouillen var orörd och jag såg McDonaldsförpackningar slängda i soporna.

KARLAVAGNEN sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Helena sa...

Jag är en ratatouille virgin, recept please?

Sara sa...

Johanna; Kul att anstränga sig. ;)

Helena; Oki, skriver in i inlägget, tror jag!

Anonym sa...

Gott gott gott. Maria i nb

Eva i Aquitaine sa...

Jag älskar ratatouille! Varm eller kall! Men enligt min franske man måste man hacka vitlöken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...