fredagen den 15:e augusti 2008

Amning i Sverige och Frankrike

Alla som inte är mer än medelmåttigt intresserade av ämnet amning mot bakgrund av inomeuropeiska kan sluta läsa... ;)

Min barnmorska frågade mig om jag hade tänkt amma.

-Jag vet inte, sade jag.
-Annars ammar ju ni skandinaviskor väldigt mycket, sade hon.

Sedan pratade vi inte mer om det.

Synen på amning verkar vara helt annorlunda i olika delar av europa. I Frankrike ammar knappt hälften av mammorna, och de som ammar gör det relativt kort tid, ett par månader, kanske. Det hänger delvis ihop med att föräldraledigheten (läs mammaledighet, pappaledighet finns i princip inte) är så kort, men även andra saker spelar in, tror jag.

Jag pratade med min vän Ketty, som är napolitanska ut i fingerspetsarna, och som fick barn för en månad sedan, en liten pojke som hon ammar.

- Fransyskorna är så feministiska, suckade hon. I Italien ammar alla!

Jag håller inte med om att det är ett feministiskt ställningstagande att inte amma i Frankrike, men jag tror att det är besvärligt. I Sverige ser man kvinnor sitta på kaféer, på parkbänkar och till och med på restauranter och amma.
Under min tid i Frankrike har jag sett en enda kvinna amma på offentlig plats. Det var en tysk turist som flashade brösten på en bänk i katedralen i Strasbourg. Bebisen var hungrig, och inne i katedralen var det svalt och skönt, tänkte hon kanske. Hon tänkte inte alls på det som provocerande eller chockerande, vilket många runt i kring tyckte.

Min tvekan ligger nog i att det känns som en sådan privat sak att jag personligen inte skulle känna mig avslappnad med att göra det på offentliga platser?

10 kommentarer:

Thérèse sa...

Håller med om att det finns stora skillnader när det gäller amning i olika länder. I Spanien är inställningen som du beskriver den franska. Kanske hälften ammar och man gör det relativt kort tid.

Jag vill dock protestera lite mot det du skriver här. Precis som du är jag en sån som aldrig solar top-less och amma vid ett bord på restaurang eller kafé skulle jag nog inte känna mig bekväm med även om jag inte har något emot att andra gör det. Mitt första barn ammade jag bara 3-4 månader men mitt andra barn ammade jag 9 månader. Jag tyckte det var väldigt praktiskt att alltid ha med maten och speciellt som vi tillbringade delar av dom 9 månaderna i Latinamrika.

Jag tycker det funkar att amma ute utan att visa bröstet. Jag brukade gå undan lite så jag och barnet fick vara i fred och inte sitta vid ett kafébord och sippa på en latte samtidigt. Man kan också ha kläder som döljer lite om man vill att omgivningen inte ska få en skymt av bröstet. En blus där man bara knäpper upp någon knapp och en kavaj eller kofta som man låter vara lite i vägen funkar utmärkt.

Så man behöver inte visa brösten för alla bara för att man ammar. Samtidigt kanske attityder är så annorlunda i Frankrike att även om ditt bröst inte syns alls så ser man ju att barnet får mat och bara det kanske får folk att haja till.

Tycker den tyska turisten betedde sig ganska respektlöst. Jag är inte själv troende men respekterar dom som är det. Jag tror att för många som besöker en kyrka för att be , tända ljus eller något ser det som väldigt mycket mer stötande att någon ammar där än i en park.

Jag tycker som sagt det är helt okey att folk ammar nästan överallt och skulle väl kanske önska att jag var mindre pryd ibland.

barajagjohanna sa...

Hm, ja, att amma ses ju som en självklarhet i Sverige. Det är lite synd, tycker jag, för de som av olika anledningar väljer att INTE blir väldigt ifrågasatta.

Vad jag har hört av mamma och syster och barnmorska (ja, jag har följt med systersonen på BVC :D) så är ju amningen väldigt bra för barnet, dels för närheten (även om jag kan tycka att man får den även om man matar barnet mad nappflaska) och också för immunförsvaret. Vissa får ju problem vid amning och då är det klart att det är skönt att slippa det, medan det funkar helt problemfritt för andra. Det som min mamma och min syster har sagt är just det att amningen är så oerhört praktisk - maten finns alltid där (förutsatt att man har tillräckligt med mjölk i brösten då...)! Ingen av dessa två har dock problem med att visa brösten. Jag vet inte hur jag själv skulle känna, men det känns som om jag nog skulle tänkt annorlunda om mina bröst om jag faktiskt matar ett barn med dem. Oj, vad suspekt det lät. Jag har aldrig känt mig generad när någon ammar på café eller någon annan offentlig plats. Men det är väl kanske för att det är ganska vanligt här. Jag vet dock människor som tycker att det är helt fel att amma öppet. Jag tycker inte det. Det går ju dock, om man vill, att "skyla sig" med en filt över barnet och bröstet, eller så.

Båda mina storasyskon är uppvuxna på nappflaska och har aldrig ammats och det är ju ingen större skillnad på dem om man jämför mot mig och min lillebror, som har ammats. Så vatusan, gör som du vill, liksom!

Sara sa...

Thérèse; Nej, det går ju att vara väldigt diskret. Men jag undrar om jag skulle känna mig bekväm att göra det om det var folk omkring mig som jag inte känner?
Men den praktiska aspekten kommer man ju inte undan...

Johanna; Min syster ammade inte, men hon berättade att barnmorskorna på mvc nästan uttryckt åsikter om att de som inte ammar är dåliga mammor... Och det âr ju inte så att franska barn är sjukare och svagare än svenska barn som ammas mycket mer och länge?

barajagjohanna sa...

Det är det som är så synd, att till och med många barnmorskor har en sådan syn. Det gör ju en inte bättre till mods direkt. Väljer man att inte amma ska det vara lika okej som att amma, för tusan.

Ingela sa...

Jag tycker det är ok att amma "offentligt" om man gör det med stil. Man kan lägga en filt över så det inte syns av respekt för andra som kanske blir generade. Amning borde inte genera någon egentligen tycker jag, vad kan vara naturligare än att ge sitt barn mat?
I Sverige råder en viss amningshysteri hos barnmorskor osv och jag tror att många mammor får onödigt dåligt samvete när de väljer att inte ammma, vad än orsaken till det är. Hade Ida inte fötts för tidigt hade jag inte försökt med amningen/pumpningen så länge, då hade jag gett upp tidigare. Nu gjorde jag allt för att det skulle fungera, men det gjorde det inte tyvärr. Men Ida fick min råmjölk och det känns viktigt med tanke på att hon är för tidig. Nu får hon ersättning och det beslutet respekterades av sjukhuset, de var väldigt måna om att det skulle kännas bra för mig o de lyssnade på mig.

Här har vi det jämställt på så sätt att David tar ut en 10 mån pappaledighet medan jag pluggar klart min utbildning, och att vi ger Ida ersättning på flaska underlättar betydligt!

Nadia sa...

Jag har själv både ammat och flaskmatat.
Håller med Therese om att det går utmärkt att amma utan att visa tuttarna för kreti och pleti. Med amningströjor behöver man inte visa så mycket hud. Jag har ungefär samma inställning till att sola topless och visa mig halvnaken för vilt främmande människor som du. men jag kan säga att brösten för en själv också blir väldigt avsexualiserade då man ammar.
Det där med att man alltid har maten med sig är förvisso praktiskt, men jag kan säga att det inte är särskilt besvärligt att ha med sig modersmjölkersättning heller. Här hemma finns det i tetra pak färdigt att hälla upp i flaskan utan att värma. Ibland hade jag en termos med varmt vatten och pulver med mig och det funkade utmärkt det med. Så amningensfördelar när det gäller att alltid ha maten med sig tycker jag är lite överdrivna.


Att amningen stärker barnets immunförsvar känner ju alla till. Men enligt min barnmorska har det aldrig gjorts några undersökningar där det bevisats att barn som inte ammas är sjukare eller skulle ha sämre imunförsvar på längre sikt.
Känner man inte för att amma skall man inte göra det tycker jag. Avskyr den svenska inställningen "mammor som inte ammar är dåliga mammor".
Och även om det går bra att amma ute utan att visa särskilt mycket hud måste jag medge att det ändå känns bekvämare att dra fram en flaska en en tutte när man är ute bland mycket folk.

Miss Smultron sa...

Att amma eller inte amma ar val upp till foraldrarna, oavsett vilken nationalitet man har.

Men det har med att bli generad om man ser ett kvinnobrost som ammar (eller inte ammar) kanns lite pubertalt. Det ar faktiskt helt naturligt och det ar sjukt att vart samhalle ar sa sexfixerat att ett brost kan orsaka san uppstandelse. Man kan ga barbrostade pa stranden och lite overallt, men sa fort det blir lite mer fett bakom brostvartorna (alltsa kvinnobrost) sa ar det helt plotsligt plumpt, sexuellt och genant. Jag blir sa trott pa det. Om man nu inte vill flasha sina brost for alla, eftersom det anda ses sa sexuellt, sa kan man ju alltid anvanda en sjal eller filt att tacka over med. Blir ju lite mer avskiljt for barnet ocksa.

Sara sa...

Johanna; Ja, och jag har uppfattningen att det är lättare att inte vilja amma i Frankrike. Ingen ifrågasätter ens val, liksom.

Ingela; Jag räknar också med att amma med stil... Men jag håller också i tankarna att man måste vara beredd på att flaskmata, pga olika saker.

Nadia; Jag håller med dig i det du säger. Fördelar med amning verkar överdrivna, jag läste precis också att det inte finns några studier som bevisar att ammade barn är vare sig friskare eller starkare än flaskmatade.

Miss smultron; För min del har det nog inte just med att generas av att visa mina bröst, det är mer att det känns som ett väldigt privat ögonblick, intimt på något sätt, och där säger jag som Nadia, att jag skulle vara bekvämare i att dra fram en flaska på offentlig plats än ett bröst.

Anna Malaga sa...

Jag tyckte det gick jättebra att amma ute i Spanien och att vara diskret. Jag letade upp en egen parkbänk eller vände mig bort. Tror att nästan alla ammar i södra Spanien, men kanske inte så länge. En del mammor måste ju börja jobba redan efter 4 månader.
När det gäller småbarn tycker jag att svenska barn är kolossalt mycket sjuka... kanske beror det på kylan, inomhusluften eller vad som helst, men särskilt friska är de inte.;-)

Lugnetetc sa...

Jag kommer från en ganska atypisk fransk familj där alla barn ha ammats och allvarligt talat var det en självklarhet för mig att amma när sonen föddes jag funderade inte ens på det...(samtidigt det finns annan intressant statistik om man tittar till utbildningsnivå: både i Sverige och i Frankrike är det högutbildade som ammar i större utsträckning).

Sedan är det så att man ska veta att det inte är så lätt att få igång och att man behöver en del tålamod men nu när jag slutat amma (ammade i sex månader) tycker jag att det var så himla praktiskt! Nu behöver jag alltid ha med mig thermosflaska, ersättning och flaskor medan mina bröst alltid fanns med (!) och alltid var rena (!!).

Sedan kändes det jobbigt och obekvämt att amma i vissa situationer särskilt i början då jag behövde amningsnapp (grejandet med bröstet samtidigt som en hungrig bebis i famnen var inte kul). Senare var det lättare och med amningströjor kan man verkligen amma diskret och bekvämt. Jag skulle absolut inte ha gjort som den tyska turisten: Som Therese tycker jag att det är respektlöst!

Jag tror att jag skulle ha ångrat mig om jag inte hade prövat att amma. I det måste jag lägga till att lillen fick sin första förkylning först nu i sommar åtta månader gammal...

Men vill man absolut inte amma tror jag definitivt att det är bättre för bebisen med en mamma som mår bra och ger en flaska på ett avslappnat sätt än en mamma som mår dåligt av att amma.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...