torsdag 7 augusti 2008

Babybusiness

Vi har varit till ett varuhus specialiserat på babyprylar och jag blev helt matt. Inte i mina vildaste drömmar hade jag kunnat ana vilket utbud det finns, och i ren handfallenhet kom vi hem endast med ett fempack haklappar. Vi skulle ha tittat på säng, bärsele, bilstol och sådant, men kände oss som verkliga amatörer.
Helt klart är att folk i babybranschen har kommit på en mängd olika sätt att tjäna pengar, jag vet inte hur det är i Sverige, men här i Frankrike känns det hysteriskt på ett nästan amerikanskt sätt. Det är tydligen ganska vanligt att göra en "liste de naissance" hos de olika barnbutikerna, där man listar vad man vill ha i present till det nyfödda barnet, och en kvinna jag känner som ska ha barn en månad före oss frågade mig häromdagen om vi hade inrett barnkammaren än. (Nä, men jag har ett fempack haklappar.)
Hjälp! Barnkammare, vi vet ju knappt vart vi ska bo till hösten!

S
å vi skippar den kompletta barnkammarinredningen, nappflasktorkstället, speldosan som automatiskt sätter igång när bebis gråter och skötväskan för 95 euro, men har ni några tips på vad man måste ha, och vad man faktiskt inte behöver?

Dessutom tittade vi på bebiskläder, men de var så otroligt mycket antingen pojke eller flicka, och även om jag inte skulle rygga för att klä en liten tjej i blå pyjamas så skulle jag nog inte klä en liten grabb i tyll och rosetter.

10 kommentarer:

Marie sa...

jag förstår att du blir alldeles vimmelkantig av att gå in i barnaffärer, det blir jag också! finns ju så många saker som man inte har en aning om att det finns och knappt vet varför det finns. jag tror du klarar mycket med lite common sense, om du nu verkligen vill ha nappflasktorkstället så ska du ju köpa det, men du klarar dig nog lika bra utan det!

Ingela sa...

Ett skötbord eller en skötbädd är bra att ha...och termometer, bad/babyolja, blöjor, tvättlappar och plastat underlakan till spjälsäng/vagga. Och barnvagn förstås!

Sara sa...

Marie; Jag tror att det är mycket man klarar sig bra utan... ;)

Ingela; Just, det. Vagn, skulle man ha också!

KARLAVAGNEN sa...

Som en gadgetwoman så köpte jag ett nappflaskställ till en kompis. Hon tittade suspekt på det (plastig ställning med pinnar, eller hur?) men sedan tyckte hon det var toppen.

Bad termometer, tops en sån där stor kudde när man ammar har jag kompisar som rekommenderar. Vettig vagn (går den in i bilen?)

Ska kolla med en kompis och se. Jag tror att man helt enkelt får prova sig fram och se.

Fjällbrynt messmör svär andra väninnor till när babyn blivit äldre och får förstoppning.

Nadia sa...

Utbudet är helt enormt, själv kände jag mig ganska snabbt lite anti-allting. Varför skall man luras till att köpa en massa grejer som sedan bara blir liggande?
Tycker Ingela nämnde ett par bra saker, för egen del tycker jag babysittern och bärsjalen dessutom har varit helt oumbärliga men förutom det och dom saker Ingela nämnde har jag inte behövt något annat.

Amningskudden var faktiskt inte så dum den heller även om den tog en hel del plats.

Nadia sa...

Om man har tänkt att amma kan det dessutom vara mycket bra och praktiskt med amningsinlägg, mjölkuppsamlare och bröstvårtsnapp (som man sätter över bröstvårtan vid amning om man skulle få sår, underlättar enormt mkt om man har ont!)
Skall man också/eller flaskmata är en flaskuppvärmare rätt bra att ha för att få rätt temperatur på maten

Sara sa...

Karlavagnen; Men man måste ju ha någonstans att ställa gadgetarna också...
Och vagn måste vi ha en i fiatformat! ;)

Nadia; Jag kände mig också lite anti inför all denna konsumtion, så det är bra med tips på det oumbärliga!
Amning funderar jag fortarande på, jag väger för- och nackdelar och kan inte alls bestämma mig!

Anonym sa...

Oj funderar du att INTE amma redan nu? För mig som svensk tvåbarnsmamma låter det mycket franskt. Blir väldigt nyfiken på vilka nackdelar som framhålls. Här i Sverige är det så himla självklart att man SKA amma, har överhuvudtaget aldrig stött på någon som inte försökt. Sedan är det förstås en del som inte får det att fungera och slutar tidigt. Obs! Det är bara ren nyfikenhet, inget fördömande överhuvudtaget! Kram Eva

Sara sa...

Eva; det där är intressant! Fransyskor ammar mycket mindre, och kortare tid än svenskor. I Sverige har jag förstått att man nästan ses som en egoist och snudd på dålig mamma om man inte ammar, men så är det inte här.

Lugnetetc sa...

Det är mycket man INTE behöver och affärerna är faktiskt fortfarande öppna när bebisen är född!

Man behöver lite kläder, ett ställe att byta blöja på (vi har inget skötbord utan en bänk som funkar lika bra), en liten badbalja, en säng, en vagn, en bilbarnstol/babyskydd.

När sonen var född köpte vi andra saker (en bärsele mm) som vi kanske aldrig hade användt om han inte hade varit den han är.

Och så kan man köpa massor begagnat och bra!

Jag har träffat flera svenska mammor som inte ammat och det är nog bättre att ge flaska med ett leeende och avslappnad än att plågas av amingen men även om amningen krånglade till det i början så är jag nöjd att jag ammade så länge det gick och gav det tid. Nu när min son får nappflaska tycker jag att det är krångligt och tar tid...
NB: det går att pumpa ur mjölk, frysa och ge med nappflaska också (så t.ex. pappan får sin del mys...).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...