tisdagen den 19:e augusti 2008

De andras liv

Vi går ganska ofta på bio och ser ganska mycket film, mest europeisk, men Montpellier har ett ganska stort utbud, och man kan se asiatisk, nordafrikansk och i synnerhet latinamerikansk film. Amerikanska blockbusters har jag lite svårt för, de är ofta förutsägbara och man glömmer dem så fort man lämnat salen. Egentligen vill jag att film ska kännas , att man inte ska serveras alla svar på silverfat - eller få dem skrivna på näsan - och att man ska ha någonting att fundera över efteråt.

I går var vi på gratis utomhusbio i det lilla citadellet vid Boulevard Louis Blanc, och det var två och en halv timme som kändes som ett ögonblick.
Filmen De andras liv - Das leben der anderen - är en tysk film från 2006. Den belönades med en Oskar för bästa utländska film förra året, och med franska motsvarigheten César i år.

Historien börjar i Östberlin
år 1984. En av de högt uppsatta stasimännen, får i uppdrag att övervaka dramatikern Georg Dreyman, efter en politisk konspiration satt i verket av den östtyske kulturministern.
Filmen visar det östtyska övervakningssamhället, och ett hotfullt system som föder rädsla och paranoia, men den handlar ocks
å om förändring, mod och lojalitet. Och om människans förmåga till att vara god.

Om ni inte har sett den - vilket ni kanske har, jag missade den ju eftersom jag var i Taiwan - s
å se den om ni har chansen. Jag rekommenderar den varmt, och - det är inte ofta - skulle kunna tänka mig att se om den.

3 kommentarer:

Eva sa...

Åh! Det är en av mina favoriter också! Hade just varit i Berlin när jag såg den (innan vi åkte till Taiwan. Känns som ett helt liv sedan nu..=), så jag levde mig verkligen in i den. Det verkar som att vi har ganska lika smak! (inte bara baserat på den här filmen då, men på det du skriver i övrigt) Har du sett La zona? Mexikansk film från 2007 (?). Den gillade jag också. Kan förresten tipsa om www.filmtipset.se, ifall du inte sett det tidigare. Där betygsätter man film man sett, och baserat på vad man gillar så rekommenderar siten filmer åt en. Jag tycker den är rätt användbar och framför allt trevlig.

Lisa sa...

Jag såg den när jag bodde i London och blev helt drabbad (skrev ett inlägg om den). Jag blev t.o.m tvungen att köpa dvd:n också för att det var så bra. Verkligen en av de bästa filmerna jag sett på mycket, mycket länge!

Hanna sa...

Om du vill se om den så har du chansen denna vecka på TV. Den gick igår och repriseras på fredag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...