lördagen den 14:e november 2009

Flunsan

Alltså. Här pratas det om bieffekter en masse, la syndrome de Guillain-Barré, neurologiska problem och fan och hans moster. Av vaccinet alltså.

Och å andra sidan pratas det om hjärtattacker, respiratorer och andningssvårigheter.

Att vaccinera sig känns inte alls lockande. Men att vänta på influensan osprutad känns också som det är... très peu pour moi.

Pest eller kolera? Inte en aning. Vad gäller Sockergrynet ska vi fråga vår pediatre om vad hon tycker, men jag läste precis att man bara vaccinerar barn över 10 år, eftersom man saknar information om bieffekter. Och så var det det där med Baxters experimenterande med vaccinet... En vaccinabel Molotov-Cocktail. Suck.

Så vad säger ni? Är ni vaccinerade eller inte? Varför... varför inte?

17 kommentarer:

emma sa...

Pest eller kolera, så kände jag också. Ju mer jag försökte kolla det, desto osäkrare kände jag mig. Nu är jag vaccinerad och fortfarande inte säker på att det var det rätta. Verkar som att Sverige är enda stället där alla uppmanas att vaccinera sig och där det är så lätt - och gratis - att göra det. Det senaste är att även barn under tre ska vaccineras. Det verkar inte finnas någon opinion mot vaccinet som öppet stöds av läkare eller forskare här, det verkar mycket vanligare runt om i Europa.
Så hur ska man veta? Känns så obehagligt, vi är alla med i ett experiment, för dem som vaccinerar sig eller inte gör det så finns det inget facit förrän nästa år - eller om tio... Hoppas ni kommer fram till något som känns bra för er!

Ingela sa...

Läkemedelsverket har ändrat rekommendationen och nu ska barn under 3 år vaccineras så vi kommer vaccinera Ida. Men egentligen är jag emot det. Ja, det är nog som att välja mellan pest och kolera.

Sverige har ju köpt vaccin tíll alla medborgare så det är klart att de vill att alla ska vaccineras. Det är alltid pengar med i spelet.

Från det ena till det andra:
Jag har ju öppnat min låsta blogg och bjuder in de som får läsa. Jag skickar dig en inbjudan, sen får du göra som du vill - läsa eller inte läsa :) Jag är mer privat i den.

Kram!

Ingunn sa...

Forstår usikkerheten... Jeg vet ikke om Frankrike har avtale på samme vaksine som Norge og Sverige, men jeg har bestemt meg for å ta den vi har her. Et par argumenter for:
1) Nervesykdommen man frykter som en bivirkning av vaksinen er faktisk langt vanligere bivirkning ETTER å ha vært influensasyk (her kan jeg skaffe tall om du vil...) 2) Denne vaksinen er bygd på de samme prinsipper som den faste sesonginfluensa-vaksinen (en såkalt modellvaksine), altså ikke heeelt fra scratch.

Bare en ting til: Jeg stusser over at folk som har reist verden rundt og fylt opp et par vaksinekort plutselig nå er fryktelig kritiske?(okej; rask produksjon og det der, men den er testet på 5000 personer og godkjent av europeiske legemiddelråd/WHO etc.)

Sara sa...

Emma; Nä, jättesvårt. Ju mer man läser desto hispigare blir man. Hjälp! Här finns som sagt mycket motstånd mot vaccinet men också skräckscenarios om flunsan...

Ingela; Jag titta givetvis in till dig, var inte säker på att jag var bjuden! ;)

Ingunn; Jo, jag vet det också. Men samtidigt så ska den här influensan inte vara dödligare än vanlig influensa... Det är bara det att den blir vanligare. Jag har alltid varit skeptisk till vacciner, och är väldigt lite vaccinerad. Det jag tänker mest på är Véra, det är ju svårt att veta om man gör rätt?

Anonym sa...

Ja, det är svårt att bestämma sig...Jag är gravid, snart i 6e månaden och väntar på min kallelse. Här i Frankrike ska ju gravida kvinnor endast erbjudas vaccinet utan adjuvans, vilket känns lite tryggare, men är ändå osäker.
Inte ens läkarna ger ju ett klart svar på om de tycker man borde vaccinera sig eller inte...

Annika sa...

Jag tror att den här influensan skrämt upp många därför att de inte är de "vanliga" riskgruoperna som drabbats/avlidit. Ett vanligt år dör ju ett antal åldringar, multihandikappade barn med nesatt immunförsvar samt andra riskgrupper av våra "vanliga" influensor. Nu har vanliga människor i yngre medelåldern och barn drabbats, och det verkar väcka andra känslor - vilket i och för sig inte är så vanligt. Jag och mina två mellanbarn är vaccinerade (barnen på BVC). Min man har inte hunnit ännu. Jag blev vaccinera via mitt jobb.
Äldste sonen blir vaccinerad i skolan på onsdag. Yngsta dottern fick ett annat vaccin bara dagarna innan de nya direktiven kom, så hon får vackert vänta i tre veckor (regel för vaccin med levande virus).
Jag kan ovkså tycka att det är lite fånigt att människor som vaccinerat sig mot det ena och det andra inför jordenruntresor, nu plötsligt är så vaccinations-skeptiska.

Thérèse sa...

Jag håller med dom andra här. Jag tycker det är svårt. Jag har försökt vaccinera mig och barnen, vi köade men vaccinet tog slut. Dom som har fått här i stan har oftast köat 3-4 timmar och så angelägen är jag inte. Jag har också hört att vaccinet ger skydd i 6-12 månader men får man influensan har man livstidsskydd. Eftersom vi är friska har jag börjat tvivla på nyttan med att vaccinera oss och tänkte avvakta tills vidare. Inte bestämt mig hur jag gör. Verkligen pest eller kolera och jobbigt att behöva bestämma åt barnen.

Svensk chekchouka sa...

Hej! Jag bor i Israel och här pratar vi inte vaccin ännu sâ jag har inte tänkt pâ det alls; Min "pédiatre" i Frankrike sa alltid till mig att sluta tramsa med mina frâgor om vaccin. Vaccin är hälsa sa han. Det finns politiska anledningar att sprida rykten om vacciner. Du som lever i Frankrike minns säkert historierna om hjärnhinneinflammations vaccinet, vattkoppor vaccinet etc. det pâ^gâr i regel första âret sedan hôr man inge mer skräckhistorier längre om folk som fâtt "sclérose en plaque och fan och hans moster"
Jag hade vaccinera mig!
kram

Sara sa...

Anonym; Jag känner mig ganska stressad... Trots att jag inte känner till någon, inte en enda person som faktiskt blivit sjuk.

Annika; Ja, det är nog så. Att man alltid kunnat tänka att man är ju ung och frisk och stark... När jag reste i asien rekommenderade vissa att man skulle ta tbc-vaccin, men jag gjorde aldrig det. Jag är ofattbart spruträdd... ;)

Thérèse; Sex månader bara?

Svensk chechouka; Ja, visst, här pratar man tex om historien med le sang contaminé, och att vi är någon sorts försökdjur i hela vaccinhistorien. ;-S

Ingunn sa...

Ja, det blir annerledes når man må ta valget for andre...

Nei, svineinfluensaen skal jo ikke være dødeligere enn vanlig influensa, men jeg (som Annika) tenker at den store forskjellen er at yngre mennesker er utsatt. I Norge har vi 17 døde per i dag, de fleste under 40 år.
Min niese på 2 år er vaksinert nå, og jeg tror jeg hadde gjort det samme med mitt barn.

En liten a propos: Jeg hadde nok vært laaangt mer usikker om jeg hadde hatt en datter på 12-13 år som skulle få tilbud om HPV-vaksinen (livmorhalskreft). Den har det vært mye debatt om i Norge, og jeg er sååå glad at jeg ikke trenger å forholde meg til den!

Erica sa...

I Sverige har man rapporterat om en åtta åring som dog, officiellt i svininfluensa. Det jag då ställer mig frågande till är om det verkligen var svininfluensa eller om det var komplikationer med det antibiotika som barnet fick. Något vi aldrig pratar om är MRSA och vårt problem med resistenta bakterier. Jag undrar då om barnet som fick antibiotika och skickades hem, kanske hade resistenta bakterier och på så sätt dog pga att medicineringen inte hjälpte. Men i Sverige heter det att barnet dog i svininfluensa. Hade det varit av vaccinet det barnet dött av eller fått komplikationer av, hade det inte rapporterat likadant. Jag tror inte att det finns ett rätt eller fel här. Det är en vild chansning som man får ta åt bägge hållen. Mitt största motstånd ligger i hur ensidig debatten är här i Sverige är och hur man fördummar det svenska folket genom att inte lägga allt man vet på bordet. Men målet här är att vaccinera alla och det kanske inte passar alla. Vi får inte en rättvis chans att välja utefter individuella förutsättningar, för här är det ok att några får komplikationer bara man räddat massan,som dessutom kanske skulle kunna ha klarat sig bra ändå. För vi lever i en tid då vi ska med enklaste medel fixa oss ifrån alla de sorger och besvär som finns i livet. Är det inte lyckopiller så är det svininfluensa vaccin. Jag är generellt för vaccinationer i allmänhet som polio etc. Men de har forskats på under helt andra förhållanden än detta vaccin på detta muteringsbara virus. Jag väljer att to på att mina barn och vi själva klarar av en infektion, även om det medför vissa besvär. För vi har ändå fått ett fantastisk försvars system i våra korppar som är vårt immunförsvar. Jag har med otrolig måttlighet gett mina barn atibiotika och dylikt, utan låtit barnen får vara sjuka och med sunt förnuft hjälpt dom genom dessa faser som barn. Mina tolvåringar är otroligt friska barn idag och väldigt sällan sjuka. Så sällan att tom lärarna kommenterar detta. Men du känner dig själv bäst och din dotter. Gör det valet du tror mest på, men låt inga rädslor och propaganda välja åt dig. Många tror att de väljer själva och få har jag mött som verkligen läst saker från bägge sidor och ändå valt att vaccinera. De har jag mer respekt för än de som slänger tillbaka att socialstyrelsen eller någon annan institution vet bättre och väljer att ta det för att det inte skulel erbjudas om det vore farligt. Dessutom slänger de på lite skuld också i bara farten och menar att man är osolidarisk. Välj Själv Sara, oavsett vad du väljer och låt ingen mentalt lobotomera dig med någon form av propaganda oavsett om det är för eller mot vaccinering!

barajagjohanna sa...

Jag har varit väldigt emot att vaccinera mig. Jag tillhör ju ingen riskgrupp och jag är frisk. Å andra sidan är jag "ung och frisk" - de som tydligen ska ha lättast att bli smittad. Men den största anledningen till att jag inte vill ta vaccinet är att jag inte vet vad det är. Jag vet inte hur det påverkar mig om fem-tio år och det tycker jag är obehagligt. Särskilt när man vaccinerar små barn. Min syster vaccinerade sig och då blev hennes då en månad gamla son automatiskt vaccinerad via bröstmjölen. Jättebra, tycker de. Jag hoppas det är jättebra. Men hur ska man veta?

Jag vet inte om jag har ändrat mig. Jag är åtminstone lite mer positiv till vaccinet, troligen eftersom fler runtomkring mig blivit mer positivt inställda. Å andra sidan undrar jag hur farligt det kan vara... att få svininfluensan alltså. Vara hemma och vila, och sen bli frisk? Men det är ju de här skräckhistorierna man skräms av. Men då undrar jag också: hur många dör inte av den vanliga flunsan då? Jag vet inte svaret, men skulle vilja veta.

Sara sa...

Ingunn; Här är det sextio döda, hittills tror jag, i den här influensan, men man jämför nu med de som dör i den vanliga influensan varje vinter: Cirka 5000 per år.
Livmoderhalsvaccinet har kampanjats stort här i frankrike, precis som man debatterat hepatit-B vacciner för spädbarn. Man blir... förvirrad och osäker.

Erica; Jag vill också lita på mitt immunförsvar!

Johanna; SOm sagt, här i Frankrike dör 5000-6000 varje år i vanlig influensa, och hittills har H1N1 orsakat ett femtiotal dödsfall. Kanske dags att relativisera?

Marie sa...

Du, jag blir alldeles snurrig! I Sverige vaccineras ju alla men här i Tyskland är det gravida, äldre och de som har svåra sjukdomar. Nästan inga "vanliga" människor vaccineras. Jag vet inte vad svenska läkemedelsverket vet som alla andra inte fattar?!?! Eller?

TinTin sa...

Jag har inga som helst problem med själva vaccinet - tror att det är varken bättre eller sämre 'n annat väccin och riskerna är försumbara. Jag tycker principiellt _om_ vaccinering.
Dock inte för vanlig flunsa.
Min äldsta dotter har lätt för att få astma om hon blir sjuk - vilket hon otorigt sällan blir, men då hamnar vi ofelbart på akuten med ett blått barn som inte kan andas. HOn ska få vaccin. Jag är gravid och de läkare som jag litar på sa utan att ens låtsas vara objektiva att jag ska vacineras, Basta.
För mig är det här litet som att vaccinera mot MMR - ingen fara för mig om jag fic det, men andra runt omkring mig skulle kunna bli jättedåliga, så därför får man vara solidarisk för att undvika epidemier.

Hanna sa...

Jag skall vaccinera mig så fort jag får och mina barn också. Jag är gravid, så jag har väl förtur, men mina barn är 2 och 3 år, så där får vi väl se vad som gäller. Min man tänker vaccinera sig så fort han kan, men eftersom han inte tillhör någon riskgrupp, så lär det väl inte bli förrän pandemin dragit förbi. Vi bor i Frankrike, skall jag kanske tillägga.

Jag förstår inte riktigt varför så många svenskar är så otroligt skeptiska till vaccinet. Särskilt inte de som tagit alla sprutor i vaccinationsprogrammet och dessutom lagt på ett par frivilliga för resor. Att folk är skeptiska i Frankrike förstår jag bättre, även om jag tycker att de har fel.

Roligast i sammanhanget tycker jag är när Frankrikes hälsominister Roselyne Bachelot skulle vaccinera sig för att uppmuntra fransmännen att göra likadant. Jag såg två olika foton samma dag i två olika tidningar, där Bachelot fick en spruta i armen. Hon hade olika tröjor på sig och det var olika armar. Hur många sprutor tror ni att hon tog, 0, 1 eller 2?

Sara sa...

Marie; Men det är ju det som gör att man blir så nervös! ;)

Tintin: Förvisso. Men ska man vaccinera mot allt? Vad gör det med vara immunförsvar?

Hanna: Jag gissar på... O!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...