torsdagen den 26:e november 2009

Pytte-frulle?

En liten fråga bara, som riktar sig till rutinerade, erfarna baby-föräldrar.
Vad17 ger ni kidsen till frukost som verkar vettigt?
Sockergrynet vägrar gröt. Hon verkar se det här med grötätande som ett övergrepp. Påhejad av fransosen som inte heller gillar gröt.
Välling vill hon inte heller riktigt ha, eftersom hon är stor nu. Jojo, 13 månader.
I min sandlåda verkar föräldrarna vara helt eniga om att det bästa är mjölk med sötat vanilj- , kakao- eller kak-pulver i. You heard me, kak-pulver. Men jag har ju varit skeptisk till allt sött och får värja mig för alla välmenande föräldrar som vill proppa i mitt lilla gryn kakor och bullar till mellis.
Nu är ju franska barn definitivt inte tjockare än svenska, det är inte det, men jag kan ge min högra hand på att de har sämre tänder.
Hörni, vad ska små rultor och Sockergryn ha till frukost? Om man inte vill ge dem socker i nappflaska?

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ett litet tips: Vi har haft lite samma problem (bor ocksa i Frankrike, gift med en fransman) och jag brukar ge min 10-manaders en flaska med 2eme age mjolk med flocon d'avoine complet. Din tjej ar ju lite aldre sa kanske croissance mjolk istallet. 'Flingorna' kommer fran HIPP och ar helt naturliga och sockerfria, sa mjolken smakar som vanligt bara lite tjockare (mer fibrer) och mattar battre. Det blir lite som valling. De finns att kopa lite overallt, Monoprix, Franprix, Naturalia etc. Min son brukar dricka ca 200ml med 3 mjolkpulver skopor flingor vid 7 pa morgonen och star sig oftast runt 3-4 timmar./Pella

Sara sa...

Pella: Oh, bra tips, tack! Jag ska leta och se om jag hittar. Jag gillade ju den svenska vällingen som är mycket tjockare än den blaskiga franska... ;)

Anonym sa...

Skulle bara tillagga, jag blandar de har flingorna i lite allt mojligt om valling inte ar en hit. Funkar i fruktmos och sant sa det blir lite matigare... /Pella

Sofia Pekkari sa...

Ester har ju aldrig ätit välling, så detta problem fick vi tidigt fundera över. Fet ekologisk naturell yoghurt (ca 4-5% finns här och smakar nästan glass) gillar hon fortfarande. Sedan kan man ha som sport att hitta de nyttigaste och godaste flingorna samt lyxa till det med egenhändigt rostad musli ibland.
För det mesta slevar hon i sig yoghurten först och äter sedan flingor med fingrarna.
Gröt gjord på havregryn, bovete eller annan icke bebisgröt, funkar inte det heller?

Sara sa...

Sofia; Har hon ALDRIG ätit välling? Vanlig havregrynsgröt spottar hon ut på en gång, men yoghurt älskar hon ju till mellanmål. Yoghurt och flingor har jag faktiskt inte provat än!

Ingela sa...

Yogurt med smörgås till! Frukt är också bra. Ida har aldrig druckit välling. Däremot gillar hon gröt.

Anonym sa...

Min 13 månaders kille som aldrig ammats och inte vet nåt annat än sin kära flaska lever nog fortfarande på välling till 90% och utöver det äter han korvmacka, paella, kyckling i currysås, chili con carne och sånt :) Han är en märklig liten man. Eller så är hans mamma för lat för att koka gröt? Fast fil gillar han, den osötade varianten. Fast det finns ju inte där. Det var värdelöst som råd men var inte rädd att stoppa i henne det hon verkar gilla men jag tycker nog medelhavsmänniskor han en oklok instälning till det söta, för min svägerskas ettåring får dricka cocacola i mängd och chokladmackor typ :S
Kram, Maria i Norrbotten

Anonym sa...

oj, jag snubblade på tangenterna, "har en oklok inställning" skulle det stå... Maria

Nadia sa...

Naturell yoghurt har funkat fint for oss, garna blandat med lite mosade frysta bar for att ge lite sotma och smak.

Hanna sa...

Mina båda tjejer älskar Blédine chocolat. De dricker vanlig mjölk med en pyttesked av detta sockerslisk. Stora tjejen (snart 4) tycker om havregrynsgröt, som vi har osötad fruktkompott och mjölk på. Annars funkar mannagrynsgröt eller risgrynsgröt också bra. Har du testat det? Ibland blir det fromage blanc (den riktigt feta varianten) med samma fruktkompott, eller marmelad/sylt om fransmannen till pappa plockar fram. Lilla tjejen (drygt två) äter bröd, ost, banan, clementin eller fruktkompott.

Erica sa...

Sara, vi håller precis på att vänja av vår snart fyraåring med vällingen. Inga av mina barn har frivilligt börjat dricka välling. Jag fick tipset med mina killar att lägga i pyttelite socker och när de börjar gilla det och vant sig vid konsistensen, så tar man bort sockret lite i taget. Funkar fin fint.

Sara sa...

Ingela; Smörgåsarna verkar hon bara gegga in i bordet, vet inte hur mycket hon får i sig? ;)

Maria; Curry? ;) Jag tror att det är prima att vänja dem vid all sorts mat!

Nadia; Bär hittar jag inte här, inte ens frysta! :(

Hanna; Jag har ju varit tveksam till socker, mais bon, själv är jag väl uppfödd på O'boy. ;)

Erica; Smart. Kanske? ;)

TinTin sa...

Yohurt med fruktpuré/mos. eller kanske en klick sylt... Rostat bröd med smör eller leverpastej. Kokt ägg. Äpplemos med HIPP flingor. Mannagrynsgröt.
Förstår dig helt om sockret - de får i sig nog av det ändå och tala inte om det där eviga chokadandet! ;)

Sara sa...

Tintin: Oh, leverpastej... Det måste jag snart börja importera! Yoghurt och fruktpuré verkar vara en hit, flingor testade jag i morse, men det gjorde inte succé, direkt. ;)

Anonym sa...

Vet inte om de har Picard pa Corse men annars har de ganska bra frysta bar, bla svenska blabar! Funkar att blanda i yoghurt och annat :)/Pella

Sara sa...

Pella; Jag älskar Picard. Och det är en sorg att det inte finns här. ;)
Tidigare kunde man köpa frysta hallon till fullkomligt hutlöst överpris på Spar, men de har slutat med det... Det var bara jag som köpte.

Ingela sa...

Alla nya smaker har bemötts med ganska stor skeptisism av Ida. Men efter några gånger brukar det fungera bra. Vissa barn är mer spektiska än andra står det i min barnbok. Man får prova sig fram. Fruktpuré slukade Ida däremot på en gång.

Anonym sa...

Men leverpastej behöver du väl inte importera, det måste väl finnas hur god paté som helst där?? Och jaa, mat gillar han med nästan vilka kryddor som helst, fast nyss åt han vanlig köttsoppa med god aptit, mest morötterna. Han hatar burkmat och jag förstår honom. /Maria i Norrbotten

Sofia Pekkari sa...

Vi försökte med välling tills både Ester och jag grät, bara för att svärfar tjatade om att det var SÅ viktigt. Sedan gav vi tusan idet för hon äter ju nästan allt annat. Lycka till!

mia sa...

Det finns en mousse de foie som smakar nästan som vanlig pastej. Jag hittade den först efter 3 år i landet :-) Åtminstone på Monoprix och Auchan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...