lördagen den 14:e juli 2012

Naket.

Observerar.
Att varje gång man ser ett naket barn på badstranden i södra Frankrike så kan man utan risk sätta sin högra arm på att det är ett skandinaviskt barn. 
Varje gång. 
Sydfranska barn är icke nakna på badstranden. En sexmånaders i volangbikini och örhängen passerar obemärkt, men ett naket barn... Det går ett sus genom församlingen. Véra fick vara naken på stranden när hon var bebis, men jag slutade med det eftersom jag fick så mycket "goda råd" och lite "dålig mamma-kommentarer" av detta. Som svensk mamma hade jag snappat upp att bebisar bör få "lufta rumpan", men detta är ett koncept som inte spritt sig utanför Sveriges gränser.

Paradoxen.
Varje gång man ser en barbröstad vuxen kvinna, som helt bekvämt står på stranden och röker/pratar/spelar badminton utan bikiniöverdel så kan man lika riskfritt anta att detta är inte en skandinaviska. Det är en fransyska.Trots att fransmän i princip tror att vi är så bekväma i vår nakenhet att vi alltid är beredda att kasta av oss kläderna och harmoniskt bada bastu med främlingar där alla är hen med varandra, och nakenhet är odramatiskt så är det ju lite tvärtom. Kan ha med vårt Lutherianska arv att göra? 

Oh well. Nu ska jag sluta analysera toplesstrender och gå ut och fira lite nationaldag.

11 kommentarer:

Therese Bergqvist sa...

Ja det har jag också märkt! (detta angående nakna barn)
Men vet du varför?
Hälsningar från Tess som också bor i Frankrike, dock i Alperna.
Kanonfin blogg har du i alla fall=)

Tess sa...

Ja det har jag också märkt! (detta angående nakna barn)
Men vet du varför?
Hälsningar från Tess som också bor i Frankrike, dock i Alperna.
Kanonfin blogg har du i alla fall=)

Jaroq sa...

Likartade iakttagelser i Italien.
Orsak? - Katolicismen? (dubbelmoralen) och risken/rädslan för sjukdomar (o. pedofilier!)

Svenskar (skandinaver) är ju ”generellt” inte de som på resa tar till sig de lokala ”sederna”
när jag var i Marocko, så var det ”bara” fransyskor o skandinaver som gick toppless (skillnaden var nog end. att de franska ”damerna” beklagade sig högljutt över att alla marockaner glodde o. att de fick en ”svans” av unga män som följde efter dem...)

Det värsta är väl (oavsett nationalitet!) de föräldrar som tillåter sina ”stora”/Gående barn alltjämt bära blöja - så även i allmänna pooler(!) Varje år drabbas därför flera barn (o vuxna) av fekalier parasit relaterade infektioner (läste att detta äv. är ett problem också i Sverige)

”Lufta-rumpan” koncept i Sverige!? Där fyraåringar fortfarande FÅR bära blöja?!
Är det inte så (alltjämt?) i Frankrike att barnet måste vara blöjavvänjd för att ens få börja på förskolan? (detta borde införas äv. i Sverige)Så små barn, de som INTE kan gå/fyllt ett år, kan ses Utan blöjor på stranden i Italien, men då MED höööga bomulls ”trosor” - el en Lååång t-shirt i babyull(!)och gärna m. en bomulls solhatt! NB under parasoll! ;)

Cari Saluti

Sara sa...

Therese; Jag vet faktiskt inte, men kanske katolicismen och dubbelmoralen, som Jaroq säger?

Jaroq: Ja, i Sverige reagerar jag ofta på stora barn (över 3) som åker vagn och dricker välling ur flaska, och har blöja.
Det är som du säger, barnen måste vara blöjfria när de börjar la maternelle, och det gör de mellan två och ett halvt och tre år.

Cosmopolit sa...

Hej
Samma iakttagelser i Portugal. Där är det tydligt rekommenderat med kläder på riktigt små barn för att skydda från solen samt med badbyxor för att undvika att få in sand som kan göra ont att få bort. Detta från motsvarigheten till MVC/BVC. Det har inget med religion att göra utan med barnens välbefinnande.

Din blog är härlig. En av mina 3 dagliga "must-reads".

étincelles sa...

Angående "stora" barn som fortfarande har blöja - alla barn är ju olika. Det är inte alla barn som är redo att bli blöjfria vid två års ålder. Ska man pressa in alla barn i samma mall? Förstår inte riktigt kritiken.

Jaroq sa...

Ett ”normalt” Friskt barn skall vara/bli blöj fri efter det att de Går Själva... det ÄR ju en viktigt ”fas” i den mentala/psykologiska utvecklingen - Att LÄRA Sig att hantera Själv Alla Sina öppningar... om sedan ”de flesta” föräldrar har gått på ”modet” med de supertorra blöjorna - säger väl mer om föräldrarnas vilja, o_kunskap om hjärnans utvecklings... en barnets sk. ”vilja” ... Är barnet inte retarderad i sin övriga utveckling - är det väl en av föräldrarnas viktigare uppgifter att just pott träna Sina barn (inte dagis) - för mig är det gräns på ”misshandel” att se dessa gråtande ”kladdiga” barn över 2år i Sverige (när jag bodde i Sthlm fanns det ett dagis tvärs över innergården, så jag har sett/hört många av dessa vardagars ”dramer” ) men visst, kan ta en vecka el två med avvänjningen (och ”olyckor” kan/får ske även efteråt) - men Barnet gillar ju att vara utan - att vara torr o fri! ;)

étincelles sa...

Svar till Jaroq: Hur vet du att de barnen du sett som har blöja är "normala" barn? Många handikapp syns ju inte utanpå. Du är väldigt snabb att döma - gräns på "misshandel"?! Vad vet du om andra människors situation, när du inte alls känner människorna i fråga?

Sara sa...

Det där med potträning verkar också vara kulturellt. I Sverige säger man nog mer att allt har sin tid, och barnen utvecklas olika, men vid 3 års ålder bör nog barn kunna vara torra? Sedan är det väl som med allt, att dricka ur glas, att inte åka vagn... Allt kräver tid och tålamod från föräldrarnas sida, och visst har jag exempel på föräldrar som inte tar sig den tiden. Det är mer effektivt med blöja, vagn och nappflaska, liksom.

Jaroq sa...

étincelles: om dina egna karaktärsdrag är att döma andra personer - lägg dem då inte på mig. Enligt dig är sålunda ALLA ”stora” barn med blöja handikappade!? (NB inte Mina ord)
Du menar alltså att majoriteten av Sthlms gående blöjbarn har någon mental defekt?!
Det är väl fördomsfullt, inte sant?

En av mina äldre systrar har en hjärnskada... det du tydligt klassar som dolt handikapp
men för mig har det varit normalt (vardagsliv)
Och är själv super allergiker - också det av många klassat som sk. ”dolt handikapp”
NB inte av mig (för mig är det Mitt Normala Liv)

Men visst är det snudd på ”misshandel” att tillåta Gående ”stora” personer bära blöja,
oavsett barnets mentala ”status”... så Känner även de (som du klassar som handikappade) precis som alla övriga Gående Personer (barn som vuxna) - skillnad på vått (kladdigt) och torrt.

Och håller med Sara att det oftare är föräldrarnas ”lathet” snarare än barnets kapacitet att känna(!) Tänka själv... Och idag är det väl ingen förälder som kan säga; ” visste inte” - att det Är just de Tre första åren som är de viktigaste (formande) åren... och ansvaret ÄR föräldrarnas(!)

Cissi sa...

Haha, jag känner mig litet träffad ang att köra min 3 1/2-åring i vagn ffa, det är inte så mycket lathet kanske som att jag snarare är stressad och behöver komm fram fort ibland. Som på morgonen när vi går till förskolan, hon orkar gå hela vägen själv men det tar för lång tid. Däremot kan hon ju få hem själv när jag hämtat henne då jag inte har nån tid att passa. :-)

F ö är det ju intressant med olika perspektiv, när jag var i Paris reagerade jag på att få se så små barn utklädda i finkappor och finskor, de såg ut som små vuxna. Min reaktion var att jag tyckte synd om dem, att de inte får vara barn som kan springa, leka & plaska i vattenpölar som hör barndomen till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...