måndagen den 6:e december 2010

Let's go little kittykat

Jag vill baka lussekatter.
M
åste baka lussekatter.
Men alla recept ser olika ut och jag är lussekatts-debutant.
Med kesella? Finns kesella i Frankrike? Med mandelmassa? Utan russin? Hur mycket saffran?
Bra recept, n
ågon?

21 kommentarer:

Carolina sa...

Ett litet råd från en annan utlandssvensk: hittar du inte kesella funkar det lika bra med keso.
Lycka till.

elisa i aix sa...

Jag bytte ut kesellan mot nâgra "le petit suisse" verkade funka ganska bra. Ungefär samma konsistens och fetthalt tror jag. Fina lussekatter blev det iallafall!

Anneli sa...

Skulle också säga byt ut mot fromage blanc, ungefär samma sak. Det gör bullarna lite saftigare, annars blir de lätt torra om man saffran i (och det har man ju :)

Mes rêves blancs sa...

Jag använde fromage blanc, det blev riktigt bra, är ocksâ debuterande lussebullsbagare. Jag använde mig av ett recept ur Bonniers Stora kokbok där man ska ha 1gr saffran och sedan en matsked okryddad sprit som drar ur saffranssmaken. Om du inte har receptet kan jag skicka det i en kommentar om du vill. Men det är väldigt bra recept, bullarna blev riktigt smarriga!
Malin

mia sa...

Med kesella är ju bäst! Tror keso funkar bra. Och ang saffran, man kan väl inte ha för mycket? Mums!

Maria sa...

Detta skulle kunna vara det bästa receptet jag testat. Degen blir sjukt kladdig, men bullarna blir supersaftiga http://www.alltommat.se/recept/saffransbullar-med-kokos-9008/

Sara sa...

Arlas klassiska recept med Kesella (jag bor också utomlands och bytte till Fromage Blanc igår med strålande resultat!) finner du här:

http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=15450

Lätt som en plätt! Lycka till!

Anonym sa...

Använd fromage blanc. Och dubbla mängden saffran :-), oavsett recept.

Sara sa...

Keso vet jag inte om vi har här, men petit suisse eller fromage blanc borde funka prima! TUSEN tack för tips... I morgon ska det ske!

Ida BXL sa...

Fromage blanc brukar jag använda här i Belgien istället för Kesella som så många andra redan har rekommenderat. MEN det finns faktiskt bra recept utan kesella, se tex:
http://www.smaskens.nu/2008/12/bsta-saffransdegen-godaste.html

Lycka till!

Peppe sa...

"Med mandelmassa? Utan russin?" koka, kloka kvinna.

Sara sa...

Ida: Smaskens är en av mina favoritbloggar!

Peppe: :D

Annika sa...

Sara, skit för guds skull i den där löjliga kesellan! Det är bara strunt. Vem sjutton kom på att man ska ha Kesella i degen? En lyckad reklamkampanj från Arla? Varför skulle en mejeriprodukt med löjligt låg fetthalt bidra till saftiga bullar? Torra bullar får man om man inte arbetar degen ordentligt och har för mycket mjöl i - det har inget med saffran attgöra. Seriöst - hur skulle 0,5 gram krydda kunna göra en hel, stor deg torr ;-) ?.
Kör på mitt recept, som funnits i familjen hela mitt liv. Ursprungligen kommer det från Allt om Mats julnummer 1973. Jag har spritt det över bloggosfären de senaste tre åren, och har mötts av lovord och hurrarop överallt. Världens bästa saffransdeg, helt enkelt; oavsett vad för sorts bullar du väljer att bara.

Annika sa...

Hoppsan, missade att Ida redan tipsat om mig! *rodnar av stolthet*

Sara sa...

Annika: Jag lyssnar helt och fullt pâ dig: SKiter i kesellan och köper ditt recept rakt av!

Johanna sa...

Jag säger bara en sak: Ta ett paket mer saffran än vad receptet säger. Blanda i hackad vit choklad. Och gärna mandelmassa. Och så formar du dem som vanliga bullar. Du lär inte ångra dig!

Sara sa...

Johanna, det lâter underbart. Men ganska oklassiskt?

Johanna sa...

Oklassiskt är vad det ska vara, förstår du! Allt för den fantastiska smaken. Mina vänner satte sig på tvären när jag ville göra sådana bullar förra veckan, så det slutade med att jag petade i några vita chokladbitar i några vanliga lussekatter... (De blev mycket roligare, godare och saftigare än de andra.)

Maria (45) sa...

..och gör dem som små minilussekatter a la drinktilltugg i fall du ska fler glöggpartyn.
Det är bara snyggt!

Sara sa...

Maria: Toppenidé!!!

Mirna sa...

Hej Sara! Jag har aldrig kommenterat här förut, läser varje dag! Känner jag jag måste skriva ett par rader eftersom bakning är mitt stora intresse. Håller med Johanna, saffran och vit choklad är en fantastisk kombination, om än något okonventionell just i bullsammanhang. Precis som Annika skrev är Kesella bara ett lyckat reklamknep från Arla. Men om du vill prova det så tror jag att formage blanc fungerar som en utmärkt ersättare. Jag bakar dock aldrig med Kesella. Lussebullsdeg är helt enkelt en vanlig vetedeg med saffran och de gamla recepten funkar finfint. Det gäller att inte tillsätta för mycket mjäl och knåda länge, länge...
Jag brukar göra bullar (som kanelbullar) och fylla dem med rommarinerade russin, mandelmassa och smör. Romen bryter av mot det söta på ett fantastiskt sätt. Strö gärna flagad mandel över och pensla med ägg. Gudomligt gott! Kram och lycka till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...