fredagen den 17:e december 2010

Lyxlätt

Det här har blivit en vinterförrättsklassiker hos oss: När matbutikerna svämmar över av foie gras och sauternes i guldiga förpackningar, och man har alldeles för mycket att göra för att faktiskt hinna laga mat...
Gåsleverpaté med mangosallad. Bara att skära, hälla upp något sött eller bubbligt i glasen och lyxnjuta. Ibland spetsar jag mangosalladen med någon likör, eller lite rom, men det går fint med naturell mango också.
Idén är att ha n
ågonting som bryter av mot gåsleverns lena, lite gräddiga krämighet, vilket mangons fräschör och syrlighet fixar alldeles utmärkt.
När vi gifte oss serverade vi g
åsleverpaté till förrätt, i kombination med en sallad på gröna granny-äpplen, spetsade med calvados. Till det torr champagne. Fantastiskt gott, och beviset på att foie gras inte bara är en vinterrätt.
Förresten, det bästa är att skära gås- eller anklever med sytråd, för att få fina, släta skivor. Som ni kan se på bilden skar jag med kniv, men det blir inte lika snyggt.

6 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

galen i gâslever!! Om man skär med kniv ska man värma bladet innan.
Kram och bon apétit!

Frida sa...

och jag som aldrig ens smakat gåsleverpaté. nej, här i lärdomsstaden är det inte så glamouröst...

Anonym sa...

Älskar också foie gras och tack för tipset om att servera det med äpplen och calvados. I will try! Med mango har jag ätit, apelsinkompott, fikon och t o m körsbär men äpplen var nytt för mig.

//Lapinette

Sara sa...

Svensk chekchouka: Det där med varm kniv visste jag inte, bra att veta!
xxx

Frida: Det är gudomligt. Se till att lägga vantarna på en bit!

Mapinette: Och jag har aldrig provat körsbär, det är nog gott!

Annika sa...

Suck...jag vill också ha butiker som svämmar över av Sauternes och gåslever ;-)!
SJälv ska jag laga något av anklever till nyår. Mousse eller paté eller terrin - det är frågan.

Linda sa...

Argh, kan inte riktigt med gåslever. Men champagne räcker ju gott för mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...