torsdagen den 23:e december 2010

Vin till lax och foie gras!

Lite vintips bara så här i juletid...
Till laxen, om den är rökt: Fantastiskt gott med Alsaceviner, en Gewurstraminer eller en Riesling.
Om den är gravad: En Sancerre eller - ett av mina favoritviner alla kategorier - en Chablis Grand cru.
Till foie gras, gåslever- eller ankleverpaté är det lite delikat att komma med andra förslag än den mer än klassiska Sauternes, men jag tycker personligen att det är lite för sött. Gåsleverns lena krämighet kräver lite annat, något torrare och kraftfullare med mycket mineraltoner. Till exempel något vitt, torrt från Hermitage eller Châteauneuf du Pape (Hey, det är ju ändå jul, då kan man unna sig riktigt vin!).

Oh, varken till lax eller foie gras f
år vi ignorera champagnen. Förstås. Vinernas lilla svarta, funkar till allt, till alla tillfällen!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...