tisdagen den 22:e december 2009

Julmat här och där

M-J ringer och undrar vad hon ska beställa hos sin traiteur (i Frankrike köper man julmat, man beställer sina skaldjursbrickor hos fiskaren, och bokar sin bûche hos sin patissier, man griljerar inte skinka, kokar inte knäck, och man svettas inte framför spisen, inte under några omständigheter) till jullunchen.

Jag vet inte.

Hon säger: Gambas, chapon, kalkon, ostron? Kaviar och blinis? Marrons glacés? Languster, hummer, krabbklor? Räkcocktail, fårfiol, cabri (vad farao är cabri? Killing?)? Foie Gras (förstås, men hur? Poelée? Med champagnegelé?), terriner, paté (oui, mais quoi?)? Ostar? Champagne till hela lunchen, enklast så, så slipper man joxa med annat vin. Sparar disk dessutom.

Bûche. Nä, ingen bûche de noël. M-J har inte ätit tårta på 20 år och tänker inte börja nu.

Tre rätter kommer inte på fråga. Fem, sex minst. Vad äter ni i Sverige på jul?

Skinka. Potatis. Brysselkål. Och så på det en tallrik gröt. Med mandel.
Med mandel?
Ja, en mandel. Och får man den får man önska sig något.
Jaha. Annan mat kanske?

7 kommentarer:

Ingela sa...

Gröten hoppar vi, men förutom skinka och potatis äter vi: ansjovis, olika sorters sill (gärna egengjord - jag ska göra wasabisill - recept kommer på bloggen senare) grönkål, rökt och gravad lax, vörtbröd, köttbullar, Janssons frestelse, rödbetssallad, vissa äter lutfisk, whiskeylagrad cheddar, edamerost, knäckebröd m.m.

Mmm...jag längtar tills på torsdag! :)

Anonym sa...

Man måste egentligen inte svettas framför spisen om man inte vill (det går att köpa det mesta färdiglagat även här) och jag tror att julbordet är mindre traditionellt ju yngre människor som äter tillsammans, den äldre generationen har nog fler "måsten". Vi kör medelhavsmat under julen även om snön faller utanför och ingen sill eller läskig sylta kommer över tröskeln hos oss, men prinskorv, skinka, köttbullar och Janssons ibland för ungarnas skull. Massa choklad och fika dock ;)
God Jul igen, Maria i Norrbotten

Anonym sa...

Stuff M-J,klart ni ska ha bûche de noël. ;))

Önskar dig och din fina familj;

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.

Lycka till med din bok,du skriver bara så bra.

AND YES YOU CAN;)))

barajagjohanna sa...

Jag äter potatis, Lenas frestelse (Jansson utan anjovis), gourmetbullar och cocktailkorv (soja). I år ska mamma göra sparris med smör och parmesan. Den kan nog bli en höjdare!

Annars är min mat inte så spännande. Jag har aldrig gillat julbord. Rödbetssallad, skinka, sill och sådant har jag aldrig gillat. Som vegetarian blir det ännu mindre speciellt.

Anonym sa...

Det som är bra med smörgåsbord är att man kan ta bort eller lägga till rätter efter behag. Man kan ta av sådant man gillar och låta resten vara, och de flesta brukar hitta åtminstone några rätter som de tycker om.

Tror också som andra redan skrivit att många har ändrat lite på det traditionella julbordet, minskat ned på antalet rätter, kanske lagt till fler gröna alternativ och tagit bort sådant som ingen är stormförtjust i.

/Anna S.

Åsa sa...

Firar inte jul då jag är ensam och inte längre orkar "låtsasjula" för mig själv men kan inte sluta baka plattebröd och koka egen rödkål :-) Och choklad funkar oxå fint till frukost och kanske en vörtsmörgås med ost.
Är fö vegetarian och har aldrig gillat det svenska julbordet med sill, sylta, rulle, lax, ål, skinka, korv, köttbullar, janssons, patéer och ja jösses, finns det något annat än kött i alla former på julbordet egentligen?

Här blir det lätt mat; tillagade grönsaker, sallad, granatäpple, filead apelsin och så får det bli en lussebulle och glögg till Karl-Bertil Jonssons julafton ;-)

Sara sa...

Ingela; Din wasabisill låter spännande!

Maria; Men sillen är ju det godaste? ;)

Anonym; TAck tack tack tack!

Johanna: Är ansjovis kött?

Anna; Jag gillade ju brysselkâl, men det verkar ju vara en sâdan där grej som gâtt bort...

Asa; Din julmiddag lâter fantastisk, mycket bättre än vanligt julbord...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...