onsdagen den 16:e mars 2011

Dazed&Confused.

Paus. Varm choklad med socker. Började dagen med gröt och fetmjölk.

Mâste ha varm, närande, energirik mat just nu.

Analyserna visade att jag är anemisk, har för lite blodplättar, järn, röda blodkroppar och hemoglobin, och dessutom för lâgt antal vita blodkroppar au prorata till de röda.

Tröttheten hade sin förklaring i mina taskiga blodvärden. Paradoxen: Jag äter bra, varierad, regelbunden kost.

Men sâ ställs jag inför den trixiga frâgan om det röda köttets vara eller icke-vara dans mon assiette. Jag äter inte särskilt mycket kött, därför att jag ogillar mycket av köttindustribranschen, och även av geopolitiska och ekologiska skäl (av samma skäl väljer jag även bort sojaprodukter, givetvis).

Men sanningen är den att kroppen har mycket, mycket lättare för att ta upp animaliskt järn, än det frân typ broccoli (ungefär att en liten biff motsvarar 4 kilo broccoli, I dare you to eat fyra kilo broccoli).

Men jag är slagen till marken av min blodbrist, det är hemskt: Andfâdd, yr, trött trött trött...

Och sugen pâ blodpudding.

22 kommentarer:

V sa...

I hear ya sistah! Jag är exakt likadan. Skulle bli blodgivare för fem år sedan (har knarkarvener i armvecken och inte spruträdd men när jag lämnat blod för tester så ringde de och frågade "om jag levde" och om jag var vegetarian för mina värden var så dåliga. Jag fick alltså inte lämna blod för att alla värden var i bott och ingen patient skulle kunna ta emot mitt blod. Kul.

Har även provat igen för drygt ett år sedan med hopp om att värdena skulle bli bättre men fortfarande var och är mitt blod för dåligt. "Du behöver det själv" som de sa.

Nu äter jag järntillskott i perioder, försöker att inte kombinera kalcium med järn, alltså inte dricka mjölk till maten exempelvis, utan hellre dricka c-vitamin ihop med järnrik mat eftersom det hjälper kroppen att ta upp järn. Som tur är tycker jag mycket om blodpudding.

För två veckor sedan började jag äta de här: http://www.niferex.se/ (kapseln) och hoppas bli lite piggare och alert. Till järnbristen har jag dessutom väldigt lågt blodtryck (vilket i och för sig är att föredra framför högt) så jag kan bli galet trött helt plötsligt - som från ingenstans. Lösningen är att motionera regelbundet och det hjälper faktiskt.

Hoppas du hittar ett bra järntillskott, för vem orkar äta fyra kilo broccoli, som sagt.

Sara sa...

Jag är precis lika: Blodtryck 100/60 ungefär, och i kombo med jÄrnbristen är man mâttligt energisk...
Jag har fâtt järntabletter och B12 utskrivet, vi fâr se hur det gâr!

V sa...

Micket, micket bra. Ta en löptur också vet ja (även om man hellre vill sova i ett dygn). Typ.

V sa...

För övrigt: läser din blogg i readern och är väldigt dålig på att kommentera. Förlåt.

Anonym sa...

Huh jag blir orolig för dig! Hoppas du har blivit ordinerad vitamintabletter. Snälla försök äta allt du orkar! Kanske känns det bättre om du äter närproducerat eller ekologiskt kött? Kanske inte en biff om du inte tycker om det? Men hur är det med skinka, saucisses, saucissons, paté, foie gras? Och ät spenat och avokado sallad kanske? Snälla ta hand om dig och hoppas du blir bättre!

Anonym sa...

Jättebra att du fått järntabletter och B12, men dessutom tycker jag - om du är sugen på blodpudding, så ät det, för i fridens da'r! Om det nu går att få tag i där du bor :-)
Hmm, det går förstås inte ihop med din inställning till köttindustrin, men om du kan kompromissa lite, för din kropps skull?
Själv får jag inte i mig blodpudding, men skulle ha velat kunna äta det under mina perioder med låga järnvärden.
Så jag har istället ätit järntabletter och ... rå köttfärs. Förstår dock att det sistnämnda går bort för dig (och för de flesta andra).
Krya!
// Kristina

Sara sa...

V: Men löpturer känns lite oöverstigligt just nu. Ingen ork!

Anonym: Men jag tycker att jag äter bra och varierat... Tack för tips, ska försöka smuggla ner mer järnrika saker i kosten.

Kristina: RÂ köttfärs? Nja... Min läkare sade ocksâ att det är bättre att fâ i sig järn genom kosten än jÄrntabletter, sâ jag fâr nog anstränga mig!

xxx

Anonym sa...

Mousakka? Bolognese, lasagne, hemgjorda hamburgare med salsa och majonnäs, kycklingfajitas eller kyckling korma, confit de canard, boudin med äppelkompott? Kan inte C ta med dig till en lyxig restaurang? Visst har de ofta 8 rätters menyer hos Er? Hoppas du känner dig piggare snart!

E sa...

Det blir ju lite tokigt om du tar ansvar för naturen och djuren genom att utplåna dig själv. Faktiskt. Jag förstår hur du tänker (tror jag) men när kroppen säger ifrån är det nog läge att lyssna på det.

Anonym sa...

Jag tror för min del att det funkar att både vara klimatsmart och få upp blodvärdena - jag hade själv noll järndepåer för några år sen. Tabletter, och tänk på att inte dricka kaffe/te/kakao/mjölk tillsammans med järnrika livsmedel. Två timmars paus ska det vara (hårda bud, yes).
Och en kanske naiv fråga från en manisk sojayogurtätare: varför är soja sämre än mejeriprodukter ur klimatsynpunkt?
H

Anonym sa...

...fast jag håller också med E om att det förstås får finnas gränser. Ät du blodig biff ibland!

anna of sweden sa...

Hoppas att du snart får upp dina värden. Du får hitta en bra lokal slaktare att handla från.

Stor kram!

IsabelleG sa...

Oj, stackars dig Sara. Kan bara trösta dig med att jag också alltid haft lågt blodtryck, och blir ofta yr och trött, men det där med blodplättar lät inte kul.

Ni har väl boudin på Korsika?

Krya på dig!

Annika sa...

Låter inte bra, inte alls! Försök omvärdera din inställnig till kött. Det går att äta kött med gott samvete. Och ta till dih alla bra råd du fått, så hoppas jag att krafterna återvänder och att du ska må bättre!
Spenat, blodpudding, leverpastej
;-). Nu vet jag att det inte är så enkelt, men du förstår vad jag menar.

Att många sätter i sig hårt processade sojalivsmedel med gott samvete, det är däremot något av en paradox.

Sara sa...

Jo, lite om sojaprodukter: Sojaodlignen har ökat med nästan 500 % de senaste 20 âren, en mycket lukrativ marknad som fortsätter växa, i synnerhet med hälsohypen i väst. I latinamerika handlar det om miljoner hektar mark som används till genetiskt modifierad soja och det har lett till att skog och växtlighet försvinner, familjer tvingas flytta, och man använder oerhörda mängder kemiska preparat för att sedan framställa vad som i europa marknadsförs som sunt. Därför väljer jag att inte äta soja.

IsabelleG sa...

Så sant så sant, det där med soja Sara!
Just att det marknadsförs som SUNT här. Irriterar mig på 2 svenska hälsoprofiler/elitidrottare här i svedala som smilar upp sig i olika sojareklam, och tjänar pengar på det. De om några borde ju veta vad de tillför kroppen/miljön/människor.

Anonym sa...

Fast äter inte våra kor väldigt ofta soja i sin tur? Det löser förstås inte problemet, men mejeriprodukter och kött blir ju inte ett mycket smartare alternativ klimatmässigt iaf.
H

Sara sa...

H: Förlât, det är kanske järnbristen, men jag fattar inte vad som skulle bli bättre av att kossorna äter soja?
För mig känns bästa alternativet närproducerat kvalitetskött, men det är ju sâ mycket dyrare att man äter mycket mindre mängder.
Soja-hypen är för mig oförstâelig, men jag är lite hjärntvättad med undersökningar om bröstcancer och östrogenhalter... :D

xxx

Karin K sa...

På Monoprix brukar det ju finnas lite, lite ekologiskt kött. Annars vill jag minnas att havregryn, grovt bröd och fisk också innehåller bra med järn. Och får du ont i magen av järntabletterna kan jag rekommendera blutsaft; alla gillar inte smaken, men det är en massa järn i! Det säljs på apotek och i hälsokostaffärer i Frankrike men heter inte blutsaft här. "Saften" finns i en brun flaska med blommor på etiketten; jag tror att företaget heter Floradix.

Hoppas att du snart mår bättre!

Angelica sa...

kossorna behöver soja som proteinfoder om man inte kan odla raps och ryps. Tyvärr.

Min syrra har lidit av samma problem som dig, inget blod kvar i kroppen. Hon åt också bra och varierad kost och ingen vet egentligen varför hon drabbats för hon har genomgått miljoner undersökningar för olika sjukdomar och syndrom men är frisk i övrigt.

Hon käkade dubbla doser järntabletter under en tid och fick snabbt upp sina värden! Hon var alltid trött, blek, matt, yr osv hade försökt träna i flera år men det funkade inte för hon byggde inga muskler och ingen kondition, när hon sen fick denna "diagnos" så sade det sig själv varför det inte inte funkat!

Nu mår hon toppen och springer nästan en mil utan att flåsa och bygger muskler på gym med ett leende på läpparna ;) UTAN järntillskott.

Så *pepppepp* piller är bra ibland :)

Anonym sa...

by the way. Jag kan skicka lite fläskkött med flyget kanske?? :D

Vi har grisar hemma som lever på rent kornmjöl och får vara ute i en hage och böka runt och leka i leran en hel sommar och höst innan de möter ett snabbt slut hemma på gårdsplanen och slakteriet ligger en kilometer bort :) Skönt att veta exakt vad man stoppar i sina ungar!

/angelica igen

Hanna sa...

Sara, jag menade förstås inte att det är BRA att kossorna äter soja - bara att sojaprodukter därmed inte nödvändigtvis är sämre ur klimatspynpunkt än mejeriprodukter. Sen håller jag helt med dig om närproducerat (helst frigående) kött. Och om att man får välja sina strider - om man inte bara vill iklä sig ekobomullströjor och äta rotfrukter med rapsolja (om man råkar bo i Sverige. På Korsika har ni ju tusen gånger roligare lokala produkter).
H

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...