torsdagen den 11:e oktober 2012

Lyon mon amour.

Vad sägs om en liten city-weekend i Lyon i oktober? Jag och the significant other träffades en senoktoberkväll för, håll i er, tio år sedan. 
Tio år, tre länder, två barn, sex städer, ett par kriser senare, alltså. 
Lyon, förresten, en av Frankrikes vackraste, största städer, som hamnat lite i skymundan ändå, trots att det är här den franska gastronomin har sin högborg, med Bocuse, givetvis som gastronomisk påve. 
Annars är Lyon de tre flodernas stad: Le Rhône, la Saône och... le Beaujoulais, detta unga, syrliga röda vin som översvämmar regionen från och med november varje år. 

Lyon-tips mottages i övrigt tacksamt, det är länge sedan jag var där. 

9 kommentarer:

Ellinor sa...

Underbart!
Vill också ha en stundande resa att se fram emot. Har förvisso några kortare diton inom Sveriges gränser, men skulle gärna inkludera ett flyg och främmande språk också ;)
Kram

Sara sa...

Men det här är ju inom landets gränser, för oss. Bora-Bora hade ju också varit trevligt, förstås! :D

Heli sa...

Min stad:) Utforska trabouler i vieux Lyon, höstpromenad i la Tête d'Or, söndagsmarknad uppe i Croix-Rousse, trädgârden till la musée des beaux-arts är en lugn oas, les Halles de Lyon, (även om hallarna är moderna och kvarteren runt omkring inte är sâ bildsköna)...

Och om P. Bocuse är fullt/dyrt/för lângt borta är "l'Ourson qui Boit" ett trevligt, prisvärt alternaiv (franskt med japansk touch)... Och om ni har en läggning för grisfötter och inälvsmat sâ ska Notre Maison vara en ok Bouchon (har ej testat, inte min cup of tea :p)

Anna-Lena sa...

Lyon är jättevackert och trevligt! Min svägerska bor där.

Jag och min man träffades också för 10 år sedan, men en sen novemberkväll, sen har vi bott i tre länder vi med. Oj, jag vet inte riktigt vad vi ska göra på vår 10-årsdag...

Anna Stouvenel sa...

Lyon är en pina att passera i juli och augusti. Korvstoppning i tunneln. Egentligen borde man stanna till och besöka frankrikes näst största stad.

Anonym sa...

Vad roligt, välkomna till Lyon!;D Jag haller med Heli och skulle gärna tillägga les quais du Rhône att promenera pa en solig eftermiddag (inte självklart i november) för att spana in alla flodbatarna, vill man ha fyra stjärning schopping kan man aka till det moderna kvertet confluence, en riktig kontrast mot Place Bellecour, eller Palce de Céléstin. Romerska amphiteatern och utsikten fran Fourvière är ocksa sevärda!
Som restautang kan jag rekommendera Goman Etsu, Rue de Lanterne, japanskt och himla gott (men gäller att reservera) och varför inte ta en varm choklad pa café/restaurang les négociants (nära cordeliers). Hoppas ni far en trevlig resa!

Malin i Lyon

linnea@ladfors.com sa...

Nej men oj vad lustigt att ni ska till Lyon. Jag kommenterade på din blogg för ett bra tag sen om att vara au pair för dina små söta. Det har jag lagt ner så du behöver inte oroa dig ;) men jag har rest mkt på Korsika och tycker verkligen det är en fantastisk ö! Nu råkar det vara så att jag sen två veckor tillbaka bor i Lyon och pluggar franska genom Göteborgs universitet. Vi är en grupp på 20 och jag har lyckats hitta en lägenhet för fem av oss i gamla stan. Vi kommer vara här till och med mitten av december så mejla gärna mig. Lite tips kanske jag hinner samla på mig. Hur många dagar är ni här? Visst att jag bara är 19 men har läst din blogg länge så vill du och hinner ta en kaffe så får du höra av dig.
/ Linnea

Sara sa...

Tusen tack för tips! Malin, vi älskar japanskt, sâ det blir nog ett besök!

Linnea: Jag mailar dig!

Mona sa...

Åhhh Lyon! Vilken fantastisk stad... och maten... Njut! Jobbade där ett halvår och förälskade mig i staden.
Fanns en restaurang som hette Tre små grisar (om jag kommer ihåg rätt) - gudomlig mat och gillar man gåslever så ska man dit för de serverar alla rätter med gåslever, kocken står och tittar så du upp de gigantiska portionerna! Njut för mig med!
Kram Mona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...