onsdagen den 17:e oktober 2012

Stockholm.

Queridas! Jag har bekanta som ska till Stockholm ett par veckor i november, de vill ha stockholmstips, och där är ni säkert vassare än vad jag är. Tips på vad sydfransoser absolut inte får missa under ett - ganska långt - besök i vår vackra hufvudstad? Vackraste promenaden? Bästa svenska köket? Häftigaste muséet och saftigaste kanelbullarna? Hit me, så vidarebefordrar jag!

26 kommentarer:

Anonym sa...

Vasa, stadshuset eftersom guidade visningen är bra, vet ej om skridskobanan i Kungsan öppnat... Äta typisk svensk mat kan vara lite vanskligare eftersom de flesta bättre restauranger kanske just har franskinspirerat kök? Gyldene Freden kanske? Kanelbulle! Kanske Sturekatten? Svensk tenn. Systembolaget. Om de har barn är ju det ett kapitel för sig? Stockholm är toppen med barn tycker jag som bor här!

Anonym sa...

Men insistera att de har mössa, halsduk, vantar. Viktigt det där!

Karin sa...

- Saturnus för kanelbullar
- Fikaställe: Blå porten på Djurgården eller något café på söder
- Junibacken för barn (underbart ställe!)
- Vasamuséet
- Minibåttur i skärgården med svensk mat ombord
- Kulturhuset
- Gallerian för shopping
- Nygräddade våfflor i gamla stan
- Fotografiska museet för fotointresserade
- La Cucaracha för underbara tapas!

Mia sa...

Gondolen för bra svensk mat, och några fina konditorier är Tösse, Xoko, Vetekatten och Gunnarsons. Strosa runt Nytorget för att kolla i roliga småbutiker och promenera nästan varsomhelst längs vattnet för vackra vyer. Annars är ALLT som öppnar i Stockholm nu franska brasserier.

Mia sa...

Gondolen för bra svensk mat, och några fina konditorier är Tösse, Xoko, Vetekatten och Gunnarsons. Strosa runt Nytorget för att kolla i roliga småbutiker och promenera nästan varsomhelst längs vattnet för vackra vyer. Annars är ALLT som öppnar i Stockholm nu franska brasserier.

Mia sa...

Gondolen för bra svensk mat, och några fina konditorier är Tösse, Xoko, Vetekatten och Gunnarsons. Strosa runt Nytorget för att kolla i roliga småbutiker och promenera nästan varsomhelst längs vattnet för vackra vyer. Annars är ALLT som öppnar i Stockholm nu franska brasserier.

Kristin sa...

Lunch el brunch på fotografiska museet för utsiktens skull. Skansen så klart! Kanelbullar från fabrique och promenad runt södrasöder längs vattnet. Får de hemlängtan så är bästa fransosen bistro paname

Mandy sa...

Min nära vän är guide och kan skräddasy jätte häftiga turer till otroligt rimliga priser! Man kan kontakta henne via www.guide-stockholm.fr

Anonym sa...

God svensk mat pa restaurang Prinsen! Ligger nara Birger Jarls gatan. http://restaurangprinsen.eu/

Fem Sma Hus i Gamla Stan ar ocksa mysigt, bra vinlista. Ocksa 'svensk' mat. http://www.femsmahus.se/

Annars ar Villa Kallhagen trevligt, man kan ta en fin promenad langs Djurgardsbrunnsviken fran Djurgardsbron. God (och popular, maste boka i forvag) brunch. Barnvanligt. Ar ocksa ett hotel med perfekt lage, nara natur och valdigt centralt. Vi har haft franska gaster har forut som gillade! http://kallhagen.se/en

Om de ar i stan lange sa ar det fint att se Drottningholm ocksa, och komma ur stan lite. http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/drottningholmsslott.4.19ae4931022afdcff3800012985.html Pa sommaren kan man ta baten ut, vet inte om den gar i november, annars ar det ju exotiskt :)

Annars haller jag med att Vasamuséet ar ett maste. Och Skansen, om det inte ar for kallt! Om det ar mot slutet av november sa kanske julmarknaden har borjat ocksa...

Hoppas dina vanner far trevligt!

Anonym sa...

Lite otippat men tror att fransmän kan uppskatta tallar och därför kanske en tur till Skogskyrkogården! Unesco world heritage site! Bor de vid medelhavet är det inte säkert att de uppskattar vattnet i Stockholm men kanske att åka båt eftersom de säkert hört talas om skärgården... Snö skulle nog fascinera om den kommit? OCH svensk mat äter man även gott på Ulla Winbladh och det är kanske mysig höststämning där! November är ju kanske inte bästa tidpunkten annars...

Omentjej sa...

Prins Eugens Waldemarsudde!

Hallwylska palatset (där har jag jobbat en gång i tiden).

Rosendals trädgård.

linnea@ladfors.com sa...

Mitt absoluta favoritcafé i hela Stockholm ligger i en gammal kvarn på Djurgården och heter Flickorna Voltaire. Allt är hembakat, närproducerat och framförallt vansinnigt gott. Dessutom får man sig en mysig promenad längs med vattnet från strandvägen. Missa inte !! Jag lovar att du inte blir besviken,

Ellen sa...

Några snabba enkla:
*undvik restaurangerna i Gamla stan - de är med några få undantag turistfällor (kanske inte så svårt att räkna ut iofs)
*Muséer: Fotografiska, Nordiska, Hallwylska.
*Stans bästa kanelbullar (och kardemumma) har jag hittat på Café Sjöstugan. Det ligger inte direkt i stan, utan vid Brunnsviken, men är väl värt en promenad, dessutom en vacker sådan längs vattnet. Går man på västra sidan passerar man Haga och slottet, på östra sidan kommer man till Bergianska trädgården, som också är värt att besöka (växthus).
http://www.kafesjostugan.se/ Kul att passa på när man har tid att se mer än innerstan.
*Skulle liksom Mia säga Gondolen för bra svensk mat, med fantastiskt utsikt. Bra drinkar också! Boka i förväg bara...
*Har även hört att restaurang Tennstopet ska vara bra (har dock inte testat själv).
*Nyligen öppnade en restaurang som heter "Smörgåstårteriet" - det måste vara något väldigt svenskt? :)

Jaroq sa...

Kanske att jag hade ”otur” med köket, men skulle inte rek. Gondolen, ta en drink se på utsikten - Ät på ngn annan krog... ( el. ta en lunch-båt / mat-kryssning och se innerskärgården) Operakällaren har (hade iaf ”förr”) smörgåsbord m bra kvalitet. - end. sommartid?

http://www.alltomstockholm.se/
http://nojesguiden.se/stockholm

Anna Stouvenel sa...

Du kan tipsa om att alla muséer har restauranger med hyfsade priser sâ att de inte sâllar bort den sortens utflykter. Absolut inte missa; Skansen och Wasamuséet, Gamla stan. Lângholmen är ju bara sâ mysigt. Lasse i parken var jag mycket och fikade pâ när jag bodde i stockholm. http://www.lasseiparken.se/ Jättemysigt!

Inger sa...

2 ställen jag besökte häromdagen och som är mycket bra;

Nyöppnade shoppinggallerian MOOD med trevliga affärer (annat än de vanliga galleriaaffärerna) och härliga restauranger

Anrika Berns salonger för lunch eller middag

Anonym sa...

Tycker inte heller Gondolen är jättebra för mat men drink är trevligt. Tycker tipset om Bergianska eller kanske även Fjärilshuset kan vara smarta utflyktsval i novemberrusket? Skansen kan lätt bli misslyckat om man inte hittar? men tar man bergbanan upp till älgarna eller besöker endast akvariet är det okej eller verkstäder och ett par hus... Kan bli lite för mycket annars och har ganska dyr entré?

Cissi sa...

Bästa promenadstråket med en oslagbar utsikt över stan är Monteliusvägen på Söder.

Just november är ju en ruggig och mörk månad, sämsta tiden att besöka Sverige i tyvärr ;-) men vill man "njuta" av mörkret och kylan kan man alltid ta sig ut till Yasuragi på Hasseludden och bada japanskt bad. Då får man ligga i ett ångande hett bad med utsikt över vattnet och titta på Finlandsfärjorna som glider förbi.

Apropå Finlandsfärjor så kan det ju vara ett budgetalternativ till god, svensk mat. Om de tar en kryssning med smörgåsbord så brukar maten vara riktigt bra och då får de verkligen prova på allt. Det finns ju oftast spa, underhållning och barnaktiviteter ombord på sådana båtar också. Lätt att boka och betala i förväg på http://www.birka.se/1/en-gb/start/start.php

Lina sa...

matställe/cafétips: petite france på kungsholmen även om de är från frankrike. där finns inte bara franskt att äta utan blandat men allt är vällagat och gott! blir aldrig besviken när jag går dit.

Anonym sa...

Blå porten, Rosendal, Systrarna Voltaire är mysiga och moderna.
Men Munkens Konditori på Renstiernasgata på Söder är ett riktigt klassiskt svenskt konditori där man kan äta svenska smörgåsar , bakelser och kakor . Allt smakar jättegott säger en som bor i närheten .
Har hört att det är Jonas Gardells stamställe men aldrig sett honom där.
Lisen

Sara sa...

Wow, tusen tack för alla tips! Ska översätta och vidarebefordra!

cruella sa...

Försök få dem att lämna city och till exempel ta sig till trakten av Vasaparken/Vasastan/Birkastan eller, förstås, östra delarna av Södermalm för fina små butiker, trevliga ställen att äta (Urban Deli vid Nytorget!) och vacker utsikt att titta på (Vitabergsparken, Fjällgatan över Stockholms inlopp).

Emma sa...

- Brunch på Berns asiatiska (måste nog bokas i förväg)
- Lunch på Hermans. Fantastisk utsikt över klassisk Stockholms-vy, vegetarisk buffé.
- Cocktails och middag på Landet bredvid Konstfack vid Telefonplan (finns även klubb på övervåningen). Då får de komma lite utanför innerstan också, det borde man alltid prova när man turistar.
- Fotografiska.
- SOFO (området kring Nytorget på Söder) för shopping.
- Gillar de konst som är lite mer spännande och experimentell än typ Nationalmuseum? I så fall Magasin 3, Botkyrka konsthall, ART LAB Gnesta (det sistnämnda dock en bra bit utanför stan men å andra sidan är Gnesta otroligt pittoreskt och naturskönt).

Anonym sa...

mmmm Berns asiatiska mmmm

Robin sa...

Svårt att komma på tips, nästan alla mina favoritrestauranger är franskinspirerade (Paname, Babs, Chez Betty, Restaurang de Ville, Byn, Riche...)
Men lite kan jag komma på. Brunch på Café Foam (http://www.robindenise.se/2012/10/cafe-foam.html) eller Strand i Hornstull. För mat: Bistro Rigoletto, eller East för riktigt bra asiatiskt.
Fika på Lindqvists på Odengatan, för att de helt enkelt har jordens bästa cheesecake (https://www.facebook.com/pages/Lindquists-Konditori/169512746420235).
Moderna muséet, och promenaden är ett måste, och Fotografiska för utställningarna och utsikten. Ett besök på NK, förstås, och Biblioteksgatan om de vill shoppa. Området kring Nytorget är ju också mysigt plus många bra ställen för fika/mat. Urban Deli, t ex.
Är de festsugna är K Karaoke kul, en karaokeklubb i japanskt stuk där man hyr ett rum för de personer man är. För drinkar: Riche, East, Berns, Vampire Lounge, Gondolen, Le Bar Rouge, Paname, Babs (inne bakom bigrafen Zita på Birger jarlsgatan).

Anna sa...

Urban Deli på Nytorget. God mat, precis lagom stökig atmosfär och bra service.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...