onsdagen den 3:e oktober 2012

Mat för små finsmakare.

En vanlig fransk husmanslunch för barn: Gröna bönor, dragonkryddad lax, och sötpotatis- och morotsmos. Till efterrätt, en liten laitage av något slag (eller ost) och en färsk frukt. Vatten till.

Körsbärstomater är populäraste förrätten just nu, och till höger puré på zuccini, gröna bönor och potatis. Treåringen åt mos med gurkmejakryddad kummelfile, och bebisen moset med mixad kummel. Mums tyckte båda. 
Jag lägger ner mycket tid på mat, och till mina små är jag jättenoga med att de ska få i sig så varierad och näringsrik kost som möjligt. Vi överskrider nog fem portioner frukt och grönt nästan varje dag, och då gör det inte så mycket om det råkar bli makaroner och riven ost någon gång ibland. 
Till bebisen köpte vi ganska mycket barnmat till en början - det kändes enklast - men nu gör jag all mat, och det är tveklöst så att hemlagat är godare än trist burkmat. Jag lagar mycket, och fryser in, och ofta kan ju bägge barnen äta samma mat, det är bara att mixa den till minstingen, och det blir roligare och roligare att komponera menyer. 
Jag är lite förvånad över mina små gourmandes, de tycker om saker som jag avfärdade som "vuxensmaker": Fänkål, feta, aubergine och olika sorters svamp...  Véras favoriträtt: Pasta med vitlökssvängd bladspenat, fetaost och champinjoner. En klick crème fraiche, och hela familjen blev lycklig.
 
I Frankrike äter man ju systematiskt tre rätter varje måltid, och även bebisar vänjer smaklökarna vid huvudrätt och efterrätt... Många barnläkare i Frankrike rekommenderar att man skippar kött och fisk till kvällen, och serverar kolhydratrik mat då, att sova bra på. 
Andra grejer jag är noga med: Bra fetter, eller riktigt smör på grönsakerna. 
Ovan ser ni några av veckans populära måltider, goda smaker och grönsaker man kan äta med fingrarna... Det blir så mycket roligare då!

18 kommentarer:

Lisa sa...

Vad mumsigt! Så där gourmetlikt får jag inte till det själv meh precis som du så lägger jag vikt pa variation, frukt och grönsaker. Och A äter det mesta, även "vuxenmat" med god aptit!

Karin sa...

Menar inte att vara picky nu, men det är jättemånga fransmän som äter så som vi svenskar dvs bara en rätt per måltid. I alla fall här i Nice! känner faktiskt ingen som äter tre rätter per måltid här. Kanske är det annorlunda på Korsika? Eller så börjar det "dö ut" med den äldre generationen? Väldigt trevligt är det hur som helst! :)

Fellini sa...

Att läsa vad du serverar dina barn gör en mormor, boende i Fayence glad, där vi förresten fortfarande äter 3-rätters men tror att det tyvärr är på väg att försvinna även här.
Fellini

Anna-Lena sa...

Jag håller faktiskt med Karin. Vi äter trerätters när vi går på restaurang eller blir bjudna på middag och även då är det inte alltid tre rätter. Nu vet jag att när man gör tre rätter hemma så är det inte så "fancy" utan mer en yoghurt till efterrätt. Däremot så är det många som äter ost efter varje måltid. Men tyvärr håller det nog på att dö ut och jag känner inte så många fransmän i vår ålder som äter tre rätter varje måltid.

Förresten så såg jag på TV att franska barns favorit efterrätt är camembert, hur gulligt är inte det?

Sara sa...

Jaha, det beror väl på antar jag. De flesta jag känner brukar nog hålla kvar vid i alla fall efterrätten, som ju, som jag skrev, ofta är en laitage eller frukt. Vi brukar ha en liten sallad till förrätt, eller bara lite cruditeer.
Men era barn får väl tre rätter på skolan och dagis? Det får de i alla fall här på Korsika?
Trist att ni upplever att det dör ut, min uppfattning är att det är uppsving för måltidskulturen, men det beror givetvis på var man befinner sig.

Anna-Lena sa...

Jag har ju inga barn, så jag vet inte hur det är i skolan. Men om det finns kvar där så är ju det jättebra! Jag tycker det är ett bra sätt att äta eftersom de får i sig allt de behöver.
Det värsta jag varit med om var när jag var au pair i USA... i skolan där så serverar de pizza, hamburgare, chicken nuggets var och varannan dag...

Karin sa...

Jag tycker att det där ser härligt ut, men undrar; hur får du dem att äta allt? Vår tvååring tvärvägrar allt som är okänt, såsigt, "kladdigt" etc. Och om han inte äter sig mätt blir han supergrinig och sover illa.

Pella sa...

Min aldsta far treratters i skolan har i IdF (lillan ar forf hemma med mig). Men med 'treratters' menas ju oftast precis som du beskriver, en liten sallad eller cruditéer, huvudratt typ fisk och potatis, och efterratt en yogurt/frukt eller ost. Jag tror de flesta egentligen ater de har ingredienserna men ofta har man kanske gronsakerna till huvudratten = 'en' ratt. Jag gillar hur fransman ofta ater 'i ordning', alltsa tar en sak i taget. Det kanns som man tar sig tid med maten och inte bara lagger allt i en hog pa tallriken och slevar i sig. Det andra ar ju att efterratter inte anses 'daliga' har, och behover inte vara nagot valdigt sott. Det kan ju lika garna vara frukt, poangen ar att avrunda maltiden. Vi haller ocksa hart pa endast vatten till vardags. Juice/varm choklad ar till frukost och andra drycker typ lask ar speciella tillfallen.

Min svarmor haller stenhart pa treratters, min man bryr sig inte sa mycket, men jag tycker fransmannen traditionellt har en sund installning till mat och maltider.

Sara sa...

Jag har 2 matglada individer här hemma, och blir alltid förvånad när kompisar sâger att "men mitt barn äter inte".
Jag vet faktiskt inte? De säger ju att ammade barn vänjer sig tidigt vid olika smaker?
Fast egentligen tror jag att det handlar om att mina barn inte småäter, och när det är matdags är de så hungriga att de till och med äter broccoli... :D

FransyskanH sa...

Oh ja, min lilla fâr ocksâ 3rätters i skolan - och det är ju sâ fantastiskt! Sedan jag förstod detta förstod jag ocksâ hur min man kunde bli uppfödd pâ mängder kvällsmâltider bestâende endast av just pasta, smör och ost. Kanske är det ocksâ därifrân "allätandet" kommer. Finge Lillo här bestämma blev det fisk var dag och hon älskar haricots verts, rödbetor, tomater... Och själv känner jag mig mycket lugnad kvällar hon bestämt bara vill ha pasta dâ jag vet att hon fâr i sig urbra mat i skolan och mycket varierad sâdan.

Karin sa...

Åh, nu blev jag ännu mer avundsjuk. Jag tycker också att barnen ska äta grönsaker och frukt, ser alltid till att det erbjuds (här småäts det inte heller, det är tre mål mat och ett mellanmål som gäller) men tycker inte att jag kan tvinga i tvååringen någonting. Resultatet: jag lagar massor av god mat som slängs från ungens tallrik direkt i soptunnan - möjligen smakar han tjugonde gången jag erbjuder en viss rätt. Hunger funkar inte heller som krydda, risken är överhängande att resultatet istället blir en hungertrött, gnällig unge som inte ens smakar på sina favoriträtter (typ pasta). Kom gärna med fler tips på nyttig mat för kinkiga småbarn!

IsabelleG sa...

Ja som sagt, här i Svedala har vi väl "två rätters" som oftast till vardags. Alltså att vi har sallad/cruditee tillsammans med varmrätten. Det delas inte upp som förrätt och varmrätt.
I mina barns skola serveras alltid sallads-/grönsaksbuffée till varje lunchmåltid. Plus bröd, smör och ost.

På lågstadiet har de ju även mellanmål under fritidstiden, som består av antingen, youghurt, gröt, bröd, pålägg och frukt.

Sen hur allt är tillagat, näringsvärde, trivselfaktor etc är en annan femma ;-)

Anonym sa...

det har med att svenskarna skulle ata sa mycket samre an fransmannen, ar det verkligen sa? de flesta jag kanner i sverige har bara lordagsgodis/fredagsmys till sina barn och helt OK kost. Och som Isabelle sager, skolan serverar ju ganska balanserat (kvaliteten kan man ju diskutera, aven i Frankrike!)Jag tror mer det ar en klass/utbildningsfraga som gar over landsgranserna...

Maria sa...

Jag älskar dina matinlägg :) Hur tillagar du de gröna bönorna? Jag misslyckas alltid med de av någon konstig anledning.. Och vill du dela med dig hur du gör Véras favoriträtt?

Förresten, jag gjorde din coleslaw idag till middagen, supergod!

Sara sa...

Gröna bönor är ju ett kapitel för sig... Fransmän brukar ju överkoka sina bönor tills de är grå och sladdriga, men jag kokar bara ett par minuter (eller i tryckkokaren), och sedan någon minut i stekpanna med matfett och vitlök! Mums!

Karin sa...

Jag vet att det är "3-rätters" i skolorna här också, men jag känner få som äter det hemma i hushållen. Tyvärr så vet jag att i skolorna (här i alla fall) så serveras nästan uteslutande chokladbarer/pudding eller annat sött till efterrätt. Och väldigt sällan frukt! Så det är inte så nyttigt som man kan tro...

Och sen är det ju inte heller alla barnen som tar av alla rätterna, vissa kanske till ex. bara tar huvudrätten och efterrätten, det är ju upp till eleverna...

KARLAVAGNEN sa...

Du är en helt underbar mamma, vilken omsorg och kärlek du ger dina barn!

Sara sa...

Karin, det där beror nog på skola/stad. Här är det allt från mousse au chocolat med äpple, till camembert och yoghurt och fruktsallad till efterrätt, och barnen förväntas smaka av allt, och de flesta gör nog det, som är vana vid det hemifrån.
Karlavagnen: Veckans mest hjärtevärmande kommentar! Vad fint, jag blir jätteglad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...