söndagen den 31:e januari 2010

Holy healthfood! För att klara vintern...

Jag tänker inte skriva om groddade mungbönor och råa rödbetor som hälsosam mat som får upp humöret. Inte heller om den ryska strategi för att klara vintern jag läste om, men som inkluderade jäst vitlök, veckogammalt vatten, och hela citroner.
Det finns ju faktiskt några fool proof-sätt att få upp humöret, som samtidigt har bra effekter för hälsan: Vin, kaffe och choklad. Jo, det är säkert, mais attention, inte hur som helst, och inte vad som helst.

Vin: Rött vin är bra för hjärtat, kärlen, och är även en kraftfull antioxydant - ni vet, det där som först fanns i schamporeklamen och sedan fanns överallt, som kämpar mot de fria radikalerna, och som ska få oss att sluta åldras. Men det är ingen idé att slänga sig över en bag in box med budget-rödtjut. Ett litet glas räcker, och inte varje dag. Dessutom bör man se till att det är ett riktigt rikt, bra vin, typ bordeaux, och dessutom gärna biologiskt odlat.

Kaffe: Förutom att stimulera intellektet och toppa koncentrationen så är kaffet knökfullt med polyfenoler och antioxydanter. Men, nu menar jag inte att ni ska springa till starbucks's och köpa vettlöst stora café latte med mer mjölk och socker än kaffe. Den lilla svarta är, som alltid, bäst.

Choklad: Den naturliga antidepressanten, som innehåller hundratals små psykotroper, och som tillför kroppen tryptofan. Tryptofan är en viktig aminosyra som vi inte kan tillverka själva, och när tryptofanet når hjärnan så förvandlas det till serotonin, en signalsubstans som finns i vissa antidepressiva läkemedel. Men det viktigaste med choklad är att enbart njutningen i att äta riktigt god choklad skapar endorfiner, kroppens egen välbefinnandedrog... Men ett par bitar om dagen räcker. Och den ska vara riktigt mörk, med hög kakaohalt. Snickers och mars räknas inte som bitar, och inte som choklad.

Honung: För att boosta immunförsvaret. I synnerhet bidrottningshonung, som innehåller all världens vitaminer och viktiga ämnen. Dessutom är bidrottningshonungen känd för att vara bra att äta om man vill bli gravid. En tesked som ska smälta under tungan varje morgon... Men det är inte bevisat, däremot honungens mirakeleffekt på immunförsvaret.

Sista grejen för humör och hälsa: Frisk luft och motion. En promenad om dagen, minst. Finns inget som är bättre för att må bättre. I synnerhet inte när man avslutar prommen med en kopp kaffe och en bit choklad.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...