söndagen den 24:e januari 2010

Vit choklad panna cotta à la Saras mamma

Du är givetvis vettlöst morgonpigg, och skuttar ur sängen 05.48 en söndagsmorgon i januari. Du vispar välling med ett leende på läpparna och tar små danssteg med bebisen på höften medan du gör kaffe och slänger fram tjocka skivor av gyllene brioche, bitter apelsinmarmelad, riktigt smör (du är ju emot margarin) och yoghurt på bordet. Klockan 07.05 har du löst två korsord, hört radionyheterna fyra gånger, omdisponerat böckerna i bokhyllan, fönat håret och läst Max boll så många gånger att du har tappat räkningen. Och nu vet du inte vad du ska göra. Du står rådvill mitt på golvet och undrar om du ska storstäda lägenheten, eller gå ut och jogga en mil. Men gör inte det. Gör panna cotta istället. Sätter du igång nu så är den klar till söndagslunchen.

Lägg två gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 3 dl grädde och 1 dl mjölk. Rör i 2 msk strösocker och 100 g vit choklad, rör till chokladen har smält. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i smeten, rör till de smält. Häll upp smeten i portionsglas eller skålar och ställ kallt minst 4 timmar.

Vilket innebär att medan panna cottan reder sig helt på egen hand i kylskåpet, så kan du ta ett bad, gå ut med hunden, lägga manikyr eller sticka en mössa. Eller storstäda lägenheten eller springa en mil. Oroa dig inte, panna cottan klarar sig själv.

Serveras med hallon, björnbär, skalade lychees, passionsfrukt eller andra exotiska frukter, gärna i glas med fot, fôr festlighetens skull!

Det här blir en fyra, fem eller sex portioner. Lite beroende på hur svag man är för vit choklad. Men panna cottan är både söt och ganska mäktig, så en liten portion kan vara ganska lagom. I alla fall om du inte sprang den där milen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan nog vänja mig med det nya :) Maria i Norrbotten

Sofia Pekkari sa...

Den där ser riktigt härlig ut, så jag hoppas snart få tillfälle att prova göra den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...