onsdagen den 27:e januari 2010

Salut ma cocotte!*

Av min svärmor Jacqueline har jag fått en cocotte minute, eller en så kallad... eh, ja, vad dom nu kallas för? Ângkokare? Tryckkokare? Matmaskin? Grönsaksgörare?
Detta är en köksattiralj som ingen husmor med självaktning kan undvara. Enligt Jacqueline alltså. Och enligt michelinbestjärnade stjärnkocken Alain Ducasse.
Min cocotte minute har stått i kökshyllan ett tag. Orörd. Jag har varit lite rädd för den, och känt att allt det där med tidtagar-uret, tryckfunktionen, luftventilerna och alla olika reglagen liksom... varit beyond min kökskapacitet. Och bara namnet; ångtryckkokare... Jag har varit rädd för att den ska explodera, eller att jag ska ställa in den fel så att hela det där tunga locket ska utföra någon sorts champagnekorksmanöver och skjuta hål i taket.
Men nu har jag vågat mig på den. Och den är suverän. Man kan göra allt i den (man kan förmodligen rengöra sina sminkborstar, tvätta behåar, avlägsna frimärken från kuvert och tina blåbär i den). Dessutom går det hur fort som helst. Och den säger till när den är färdig.

I en tryckkokare ångar man grönsaker på vettlöst nyttigt vis, man kan tillaga kyckling och ångkoka ris på asiatiskt manér och till och med göra egen yoghurt. Jo, det är säkert. Så nu äter vi bara ångkokt. Men för att det inte ska bli för nyttigt får jag nog skärpa till mig vad gäller efterrätter. Kan man ångkoka desserter, tro?

*Cocotte är det franska ordet för gryta, och babyspråk för höna. Men blir du kallad ma cocotte av någon är det varken gryta eller höna, utan bara honey eller cutie.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Vi har en tryckkokare sedan ett par år och jag använder den i stort sett varje dag! Helt oumbärlig. Vintertid blir det mest soppor i den och sommartid mest ångkokta grönsaker. Tänk att potatis eller morötter kan bli snabbmat...

Ingela sa...

Grattis! Vi har också en. Fantastiskt bra! Dock är det David som sköter den (som nästan alla annan matlagning, hihi), jag är lite skraj för den ska erkännas.

Marie sa...

Oh, en sån vill jag ha! Ångkokta grönsaker är ju da shit!

KARLAVAGNEN sa...

Har ingen, men alla som har en säger att den är oumbärlig. Visst kan man ånga desserter. Engelsmännens steamed sponge pudding t ex. Ångkokt sockerkaka...

Snyggt jobbat med bloggen! Jättefin!

Sara sa...

Hanna: Den är ju helt fantastisk! SKa skaffa mig en kokbok till den!

Ingela; Tryckkokarfobi? ;)

Marie; Yeah!

Karla; Ja, ângkokt sockerkaka lâter ju verkligen gott. Eller? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...